Національна школа суддів України

Особливості кримінального провадження на підставі угод

18–22 листопада 2019 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку помічників судів і консультантів місцевих загальних, апеляційних судів Вінницької, Житомирської, Київської, Черкаської, Чернігівської областей, міста Києва та Вищого антикорупційного суду.

Вітальними словами підготовку відкрив начальник відділу підготовки працівників апаратів судів Національної школи суддів України Віктор Лисак.

У перший день підготовки учасники разом із професором кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові України, кандидатом юридичних наук, доцентом Ростиславом Марчуком обговорять актуальні питання застосування антикорупційного законодавства щодо державних службовців органів судової влади, пригадають види фінансового контролю у сфері запобігання корупції,  сформулюють алгоритм заповнення декларації осіб, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування та подискутують на тему відповідальності за окремі правопорушення у сфері корупції.    

Психолог відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України Анжеліка Фарафонова запропонує присутнім для ознайомлення та засвоєння правила та методики, що допоможуть працівникам апарату суду створити позитивний психологічний мікроклімат у колективі для забезпечення комфортних умов роботи та ефективного виконання своїх функцій. Учасники дізнаються про правила збереження емоційної цілісності та резистентності до стресових ситуацій. Викладач поділиться з аудиторією дієвими порадами щодо побудови балансної моделі життя, застосування навичок саморегуляції для адаптації до діяльності працівника суду.

У ході підготовки суддя Авдіївського міського суду Донецької області Олена Панченко проведе тренінг “Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського cуду з прав людини судами України”, під час якого буде опрацьовано окремі статті Конвенції з виконанням практичних завдань, переглядом навчального відео та обговоренням. Особливу увагу буде приділено обговоренню питання справедливого судового розгляду та вимог пункту 1 статті 6 Конвенції: доступу до суду, незалежності, безсторонності, публічності, розумного строку. 

Суддя Дубенського міськрайонного суду Рівненської області Олександра Жуковська запропонує слухачам для розгляду  тему кримінальних проваджень на підставі угод. Учасники зможуть дізнатися про порядок та процесуальне регулювання укладення угод про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим, між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості. Викладачка розкриє питання щодо особливостей судового провадження на підставі двох і більше угод, укладених в одному кримінальному провадженні, щодо особи, обвинуваченої у вчиненні двох і більше кримінальних правопорушень. Також учасники дослідять питання скасування вироку за наслідками невиконання угоди про примирення чи визнання винуватості.

На завершення  підготовки учасники поділяться власними думками за результатами обговорення тем, уключених до програми підготовки, подискутувати щодо  проблемних питань та отримати відповіді на свої запитання від досвідчених викладачів.