Національна школа суддів України

Підтримуємо кваліфікацію суддів місцевих загальних судів

21–25 березня 2016 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів, обраних на посаду судді безстроково.

У вітальній промові начальник відділу спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді Національної школи суддів України, суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, заслужений юрист України Олександр Гашицький познайомив  суддів з актуальними питаннями, які передбачені програмою підготовки та зазначив, що підготовка суддів місцевих загальних судів, обраних на посаду судді безстроково у Національній школі суддів України у 2016 році проводиться на підставі стандартизованих програм підготовки.  

Для проведення підготовки запрошено суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ, суддів апеляційних судів, визначних науковців та експертів з метою ефективного проведення лекцій та тренінгу.    

У перший день підготовки суддя Печерського районного суду міста Києва, кандидат юридичних наук Олеся Батрин ознайомила з практикою здійснення судового контролю за досудовим слідством у світлі положень Кримінального процесуального кодексу України та забезпечення судом права особи на свободу та особисту недоторканість.

Доцільною з огляду на практичне застосування була лекція судді, секретаря судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду  України з  розгляду  цивільних і кримінальних справ, кандидата юридичних наук, заслуженого юриста України Валентини Щепоткіної стосовно підготовчого провадження та судового розгляду в суді першої інстанції. Викладач запропонувала до обговорення проблемні питання розгляду кримінальних справ судом присяжних.

Змістовними та вагомими будуть лекції в наступні дні підготовки.

Під час виступу Галина Юровська, суддя  Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ, кандидат юридичних наук розкриє актуальні питання щодо застосуванням законодавства при розгляді спорів про визнання правочинів недійсними та надасть правові висновки Верховного Суду України та особливості розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними. Під час обговорення актуальних аспектів судового розгляду спорів щодо спадкування судді обміняються досвідом та отримають змістовні відповіді. Вагомим та значущим буде виступ заступника начальника відділу науково-методичного забезпечення підготовки суддівського корпусу Національної школи суддів України, судді Апеляційного суду Івано-Франківської області Надії Стефанів відносно практичного застосування доказів і доказування в кримінальному провадженні. Високий професійний рівень викладачів, обговорення під час лекції, проведені практичні заняття сприятимуть більш ефективному застосуванню норм законодавства при прийнятті суддями рішень.

Враховуючи вимоги ст. 87 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” в межах підготовки буде проведено тренінг на тему: “Суддівська етика. Доброчесність” з наступним оцінюванням суддів.

Повний текст програми підготовки розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі Підготовка.