Національна школа суддів України

Право на справедливий суд

22–23 листопада 2019 року у Львові пройшов VIII Міжнародний форум з практики Європейського суду з прав людини “Право на справедливий суд згідно зі статтею 6 Європейської конвенції з прав людини: сучасні тенденції”.

Відкрили форум вітальними промовами Координатор проектів ОБСЄ в Україні, Посол Генрік Вілладсен, керівник проекту Ради Європи “Підтримка впровадженню судової реформи в Україні” Ілля Черногоренко, Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, ректори Національної школи суддів України Микола Оніщук та Львівського національного університету імені Івана Франка Володимир Мельник.

Цей форум, який щорічно проходить у Львові, організований у співпраці проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні “Підтримка навчання суддів, що відповідає їх потребам” та Ради Європи “Підтримка впровадженню судової реформи в Україні” з Верховним Судом, Національною школою суддів України та юридичним факультетом Львівського національного університету імені Івана Франка. 

Форум є платформою для поглиблення застосування практики ЄСПЛ та вдосконалення правосуддя й захисту прав людини відповідно до Європейської конвенції з прав людини. У ньому взяли участь представники суддівської, адвокатської, правозахисної, наукової та експертної спільнот.

На сесіях судді Європейського суду з прав людини вже традиційно поділилися власним досвідом та в жвавих дискусіях обговорили нові тенденції практики ЄСПЛ, виклики, пов’язані із захистом прав людини, прогрес реформ у сфері юстиції, прогалини та недоліки національних законодавств тощо.

Від Національної школи суддів України також взяли участь проректор Наталія Шукліна, керівники відділів підготовки викладачів (тренерів) – радник Ольга Шаповалова та наукових досліджень проблем судочинства і науково-методичного забезпечення суддівської освіти Тетяна Фулей.