Національна школа суддів України

Призначення покарання у кримінальних справах

6 листопада 2018 року в місті Києві Національною школою суддів України в межах підготовки суддів місцевих загальних судів проведено тренінг на тему: “Призначення покарання у кримінальних справах”.

Тренінг відкрив викладач відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Олександр Коротких (модератор), який окреслив навчальні цілі заходу, представив викладачів та провів “мозковий штурм” з метою колективного пошуку найбільш ефективних рішень для вирішення проблем, які найчастіше виникають у суддів під час призначення покарання у кримінальному провадженні в суді першої інстанції.

Під час тренінгу суддя Дарницького районного суду міста Києва, кандидат юридичних наук Петро Заруба – викладач тренінгу – акцентував увагу суддів на обговоренні досліджень проблемних питань, які стосуються визначення пом’якшуючих та обтяжуючих покарання обставин, процесуальних засобах забезпечення даних про особу обвинуваченого та з урахуванням позиції потерпілого при призначенні покарання. Викладач розповів про застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при призначенні покарання. Олександр Коротких у презентації розповів про призначення покарання за сукупністю злочинів та сукупністю вироків та особливості призначення додаткового покарання у виді позбавлення спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу (стаття 54 КК). Наступне питання зосередило увагу суддів на розкритті визначення виду та розміру покарання, звільнення від відбування покарання з випробуванням (статті 75, 79, 105  КК) та мотивування покарання у вироку суду. Важливою для збагачення професійного досвіду суддів була доповідь судді Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Наталії Марчук викладач тренінгу. Доповідачка розгорнула жваву дискусію під час обговорення особливостей призначення покарання щодо окремих категорій злочинів, а саме: призначення покарання неповнолітнім, призначення покарання за злочини у сфері господарської діяльності та особливості призначення покарання у вироках на підставі угод. Наталія Марчук звернула  увагу  судів  на те,  що висновки з усіх питань, пов'язаних із призначенням  покарання,  необхідно  належним  чином мотивувати у вироку.

У ході тренінгу судді обговорили судову практика у цій сфері, на підставі чого проаналізували певні типові судові помилки, відшукали нові шляхи кримінально-правового стримування зловживання та  неналежної  реалізації норми кримінально-правового примусу у призначенні покарання. 

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.