Національна школа суддів України

Проблемні питання адміністративного судочинства

21–25 жовтня 2019 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів апеляційних адміністративних судів.

З вітальними словами до суддів звернувся проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко. Проректор розповів про сучасні технології навчання в Національній школі суддів України, окреслив аспекти діяльності щодо модернізації підготовки висококваліфікованих суддівських кадрів та зосередив увагу учасників на змісті програми заходу, яку складено з урахуванням змін у законодавстві й судовій практиці та із врахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Ураховуючи вимоги статті 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, у межах підготовки буде проведено тренінги “Розгляд пенсійних та інших соціальних спорів” та “Особливості провадження у справах щодо охорони довкілля” з наступним оцінюванням суддів (модератор – викладач-науковий консультант відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці,  заслужений юрист України Олександр Терлецький).

Для проведення підготовки запрошено діючих суддів-тренерів, авторитетних юристів та науковців. 

Суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді, кандидат юридичних наук Ірина Желтобрюх розгляне важливе питання щодо підстави для скасування (зміни) судового рішення та розкриє особливості доказів і доказування в адміністративному судочинстві. Заступник начальника (директора) тестологічного центру Національної школи суддів України, суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Михайло Цуркан  під час інтерактивної лекції обговорить із  суддями особливості розгляду спорів щодо прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з неї із врахуванням новел законодавства, що регулює спірні правовідносини. Суддя Вищого адміністративного суду України, кандидат юридичних наук Любов Гончар скерує суддів до розгляду порядку обчислення строків в адміністративному судочинстві. Суддя Вищого адміністративного суду України у відставці Олександр Ситников свій виступ зосередить на перегляді судових рішень в адміністративних справах та новелах процесуального законодавства в адміністративному судочинстві. Суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Тетяна Чумаченко приділить увагу вивченню актуальних питань щодо особливостей застосування правил Кодексу суддівської етики та запобігання і врегулювання конфлікту інтересів як складової професійної етики судді. Представник уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (2013-2018р.р.), співзасновник ГО “Український інститут з прав людини” Ірина Кушнір розповість про застосування Європейської Конвенції з прав людини та практики Європейського суду з прав людини в адміністративному судочинстві. Заступник начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів, кандидат психологічних наук Андрій Маслюк ознайомить суддів з основними поняттями щодо запобігання розвитку професійного вигорання. Доцільною для використання в роботі є лекція викладача Національної школи суддів України, доцента, кандидата юридичних наук Наталії Ахтирської щодо механізмів запобігання корупційним правопорушенням та правопорушенням, пов’язаним із корупцією.

Під час підготовки судді розглянуть проблемні питання, візьмуть участь у дискусіях і діалогах, удосконалять знання та обміняються своїм професійним досвідом.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.