Національна школа суддів України

Сім’я як первинний та основний осередок суспільства

24 – 25 квітня Львівське регіональне відділення Національної школи суддів України проводить семінар для суддів загальних судів на тему: “Особливості розгляду судами справ, що виникають із сімейних відносин крізь призму Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод”.

Вітальними словами семінар відкрили заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Галина Юровська та директор Львівського регіонального відділення Оксана Польна.

На початку семінару судді озвучити свої очікування від заходу. Це дало змогу викладачам виявити основні запити аудиторії. У ході семінару судді візьмуть  участь у дискусіях із викладачами, виконають практичні завдання під час роботи  в малих підгрупах та пройдуть експрес-опитування за допомогою клікерів, що дасть змогу більш ефективно засвоїти поданий матеріал.

Зорислава Ромовська, яка є співавтором Сімейного кодексу України, зосередила увагу суддів на висвітленні основних завдань та загальних засад, які  регулюються кодексом. Наголосивши на тому, що сімейні відносини будуються на паритетних засадах, доцент кафедри теорії та історії культури Львівського національного університету ім. І. Франка Андрій Васьків дискутував із суддями з питань щодо проблем інституту сім’ї крізь призму духовно-культурних та релігійних традицій світу. У світлі статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод суддя Стрийського міськрайонного суду Львівської області Вікторія Бучківська розкрила квінтесенції права на повагу до сімейного життя. Суддя Буського районного суду Львівської області Ганна Шендрікова  висвітлила питання щодо злочинів домашнього насилля в Україні. Радник з питань прав людини та гендерної рівності, тренер у КМЄС Сарі Раутарінта  поділилась досвідом країн Європейського Союзу у співпраці поліції та судів щодо розслідування та покарання злочинів домашнього насилля. Галина Юровська опрацювала з учасниками семінару цілий блок питань, присвячений розділу ІІІ Сімейного кодексу України, який регулює права та обов’язки матері, батька і дитини. Суддя у відставці Тетяна Гірник не залишила поза увагою питання щодо усиновлення дітей  та роз’яснила межі повноважень органів опіки та піклування. Також доповідачами запрошено адвоката Львівської колегії адвокатів Тетяну Дуліч та психолога центру “Жіночі перспективи” Світлану Бєляєву,  які допомогли суддям розібратись у тонкощах ролі адвоката та можливих ризиках психічних травм для дітей у ситуації розлучення батьків.