Національна школа суддів України

Сучасні тенденції у вирішенні проблемних питань застосування законодавства

18–22 листопада 2019 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів.

Вітальною промовою підготовку відкрив проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, Заслужений юрист України Анатолій Костенко.          У виступі він зазначив, що враховуючи вимоги статті 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” в межах програми підготовки для підтримання кваліфікації суддів місцевих загальних судів передбачено провести тренінг на тему: “Судова практика у кримінальних провадженнях за фактами корупції, при проведенні негласних слідчих (розшукових) дій”(модератор – викладач відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя Верховного Суду України у відставці, Заслужений юрист України Олександр Коротких) з наступним оцінюванням суддів та апробації тренінгів на теми: “Актуальні питання щодо арешту майна в діяльності слідчого судді” (модератор – начальниця відділу підготовки викладачів (тренерів) – радниця Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, кандидатка юридичних наук, Заслужена юристка України Ольга Шаповалова), “Психологічні особливості спілкування з малолітніми/неповнолітніми учасниками судового процесу” (модератор – начальниця відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України, кандидатка психологічних наук Ганна Савченко) і семінар “Міжнародні стандарти судової практики” (в рамках проекту Харківської правозахисної групи).

Під час тижневої підготовки передбачено спілкування суддів з досвідченими суддями, авторитетними науковцями, що сприятиме підтриманню кваліфікації суддів місцевих загальних судів та удосконаленню знань.

Корисним для професійного зростання суддів буде виступ судді Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Наталії Марчук стосовно підготовчого провадження та його ролі у забезпеченні ефективного і якісного розгляду кримінальної справи та обговоренні проблемних питань судового розгляду кримінального провадження в суді першої інстанції та застосування практики ЄСПЛ під час вирішення питання щодо запобіжних заходів. Жвавим буде обговорення суддівською аудиторією за участі Наталії Марчук проблемних питань судового розгляду кримінального провадження в суді першої інстанції та принципу змагальності, його реалізації під час судового розгляду в контексті статті 6 ЄСПЛ. Суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді Ольга Ступак залучить суддів до обговорення особливості вирішення окремих категорій житлових спорів. Викладачка здійснить огляд судової практики розгляду спорів, які випливають з кредитних правовідносин. Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Заслужений юрист України Валентин Зубар окреслить питання щодо порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, особливості кваліфікації та сукупність злочинів. Суддя Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ у відставці, кандидат юридичних наук Олена Умнова розгляне актуальні питання щодо допустимості доказів і доказування в цивільному процесі. Головна наукова співробітниця відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидатка філологічних наук, доцентка Оксана Кабиш ознайомить суддів з новою редакцією Українського правопису та спрямує увагу суддів до застосування нових стандартів судово-процесуального документування, правил уживання мовних конструкцій та вимог до оформлювання документів.

Повний текст програми підготовки розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.