Національна школа суддів України

Суд і медіація: можливості та перспективи

2 листопада 2018 року в місті Києві Національною школою суддів України  спільно з громадською  спілкою “Українська академія медіації” проведено семінар для суддів місцевих та апеляційних судів на тему: “Суд і медіація: можливості та перспективи”.  

Вітальними словами семінар відкрили начальник відділу підготовки суддів Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Іван Балаклицький, судді Донецького окружного адміністративного суду Ганна Бабаш та Ірина Шинкарьова (тренери). Іван Балаклицький зазначив, що в Україні медіація набуває все більшої популярності, українське суспільство потребує її майже в усіх видах правовідносин. Така практика широко використовується на міжнародному рівні, тому цей семінар дозволить визначити спільні напрямки діяльності в цьому аспекті.

Тренери висвітлили мету та навчальні цілі семінару, а також ознайомили суддів із позасудовою процедурою медіації та іншими примирними процедурами, які передбачені новим процесуальним законодавством України.

У ході семінару судді розглянули відмінності між медіацією та процедурою врегулювання спору за участі судді, а також критерії, які можуть бути визначальними для оцінки суддею можливості вирішення справи шляхом медіації, а також сформували навички медіатора в діяльності професійного судді. Корисною для застосування в практичній діяльності була дискусія про переваги та складнощі  впровадження  медіації  та інших примирних процедур в Україні.

Під час рольових ігор та виконання практичних завдань судді навчалися правильно пропонувати та мотивувати учасників процесу до участі в медіації.

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.