Національна школа суддів України

Стандарти справедливого правосуддя

10 листопада 2015 року в місті Одесі місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено тренінг на тему: “Стандарти справедливого правосуддя – стаття 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод” в рамках тижневої підготовки суддів місцевих загальних судів, обраних на посаду судді безстроково.

Вітальними словами тренінг відкрив директор Одеського регіонального відділення Валерій Левенець.

Для проведення тренінгу запрошено суддю Апеляційного суду Одеської області у відставці, секретаря  голови Апеляційного суду Одеської області Антоніну Фадєєнко та адвоката, кандидата юридичних наук, доцента кафедри конституційного права та правосуддя Одеського національного університету імені І. І. Мечникова Катерину Кармазіну.

Семінар було розпочато з демонстрації фільму “Про Європейський суд з прав людини”, після чого проведено тестування та обговорення фільму.

Під час тренінгу Антоніна Фадєєнко проаналізувала зі слухачами концепцію верховенства права та верховенства закону, виділила їх відмінності, розкрила форми застосування Конвенції про захист прав та свобод людини, розтлумачила конфлікт юрисдикцій у практиці національних судів та Європейського суду з прав людини та  охарактеризувала практичний аспект забезпечення принципів: права доступу до суду, правової визначеності і ефективності судових рішень, незалежного та безстороннього суду, змагальності процесу, права на публічне слухання, вмотивованості судового рішення. У свою чергу Катерина Кармазіна розповіла про принцип рівності сторін та право на правову допомогу в практиці Європейського суду з прав людини та наглядно продемонструвала учасникам тренінгу, як користуватися інформаційними ресурсами щодо практики ЄСПЛ: HUDOC, програмами HELP, веб-сайтами Міністерства юстиції України та Національної школи суддів України .

Після закінчення тренінгу з метою регулярного оцінювання та виявлення індивідуальних потреб судді, суддею-тренером було проведено анкетне оцінювання.

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”.