Національна школа суддів України

Нідерландський досвід – для правосуддя в Україні

17 травня 2017 року в місті Львові в рамках  українсько-нідерландського проекту “Peer 2 Peer 4 – Правосуддя України” проводиться презентація звіту про проведення оцінки судів Львівської області за участі представників системи правосуддя Львівщини.

Директор Львівського регіонального відділення Оксана Польна виокремила певні зміни в законодавстві, які вказують на європейський  напрямок розвитку держави, та розповіла про результати роботи з проектом. Директор також зосередила увагу на досвіді Національної школи суддів України в контексті впроваджених тренінгів та навчальних курсів певної тематики.

Директор Центру суддівських студій Наталія Верещінська презентувала зазначений звіт, акцентуючи увагу на роботі в сьогоденні та перспективах подальшої співпраці.

 Заступник голови Апеляційного суду Львівської області, суддя    Василь Ревер  виступив із доповіддю, в якій наголосив на важливості налагодження співпраці судів із представниками, зокрема, міжнародних організацій, та сформулював плани спільної роботи в судовій владі в майбутньому.

Керівник проекту СILC Ліно Бросіус ідентифікував площини співпраці України та Нідерландів. Він також підтримав провідну ідею нагромадження суддями позитивного досвіду та раціонального застосування допомоги проекту СILC як засобу стрімкого розвитку судів України в наближенні до європейських стандартів дотримання прав людини.   

Експерти Мартін Ван дер Яхт та Юп Вербюрг запропонували теми, зокрема ЗМІ та інформування громадськості, ефективність управління судочинством, фінансування й управління судами, робоче навантаження та терміни розгляду справи, які можна впроваджувати в регіонах. Нідерландський досвід буде корисним для застосування в підготовці українських суддів.