Національна школа суддів України

Обговорення суддівської етики

20 вересня 2016 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України провело тренінг на тему “Суддівська етика та доброчесність судді” в межах підготовки суддів суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше (4-5 рік роботи).

У тренінгу взяв участь 31 суддя місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше (4-5 рік роботи) з Дніпропетровської, Донецької, Запорізької та Кіровоградської областей.

Відкриваючи тренінг, директор Дніпропетровського регіонального відділення України Алла Баштанник підкреслила актуальність теми заходу та представила слухачам викладачів – суддю Черкаського окружного адміністративного суду, кандидата юридичних наук, доцента Ларису Трофімову, суддю Дніпропетровського окружного адміністративного суду, кандидата юридичних наук Володимира Горбалінського та суддю Самарського суду м. Дніпропетровська у відставці Галину Маймур.

Тренінг проходив із застосуванням інтерактивних методів підготовки: інтерактивних лекцій, перегляду фільму, презентацій Power Point, дискусій, обговоренню ситуативних завдань тощо.

Також під час проведення тренінгу судді вивчали питання щодо дотримання принципів суддівської етики відповідно до міжнародних стандартів та національного законодавства, принципів і стандартів етичної поведінки в позасудовій діяльності судді, поведінки судді під час здійснення правосуддя.

Після завершення тренінгу суддями-тренерами було заповнено анкети щодо оцінювання суддів, з якими був ознайомлений кожен суддя.

Окрім того, було проведено анкетне опитування слухачів, де судді поділилися враженнями та висловили свої побажання та пропозиції.