Національна школа суддів України

Нормативно-правове та організаційне забезпечення діяльності судових розпорядників

10–12 березня 2021 року Національна школа суддів України проводить на платформі дистанційного навчання онлайн-підготовку та підвищення рівня кваліфікації судових розпорядників місцевих (окружних), апеляційних судів, Вищого антикорупційного суду та Верховного Суду.

Заступник начальника відділу підготовки працівників апаратів судів Валентина Борисенко відкрила підготовку, привітала учасників та ознайомила з порядком проходження онлайн-навчання і включеними до програми питаннями.

Розпочнеться навчання з виступу викладача відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, доцента кафедри правосуддя Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидата юридичних наук Наталії Ахтирської, під час якого буде розкрито питання  практики застосування антикорупційного законодавства щодо державних службовців органів судової влади, особливостей роботи системи електронного декларування, практичних аспектів заповнення декларацій та найбільш поширених помилок при декларуванні.

Суддя Одеського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Елла Катаєва запропонує до обговорення актуальні питання гендерних аспектів у роботі суду, проведе  тестування учасників підготовки, продемонструє відеоролик із тематики заняття, поділиться цікавою та корисною інформацією щодо досвіду інших країн у сфері забезпечення дотримання гендерної рівності, зокрема у роботі державних органів.

Про правовий статус працівників служби судових розпорядників, порядок  прийому та звільнення з посади працівників служби судових розпорядників, вимоги, що пред’являються до осіб, призначених на посади працівників служби судових розпорядників, слухачі дізнаються з доповіді начальника відділу по роботі з персоналом Національної школи суддів України Олега Цимбалюка.

Керівник апарату Ленінського районного суду міста Харкова Олена Безбородова ознайомить слухачів із функціями, правами та обов’язками  судових розпорядників, передбаченими їх посадовими інструкціями, запропонує алгоритм ефективного організаційного забезпечення  діяльності судових розпорядників. Крім того, викладачка проведе заняття з питань забезпечення  безперервної  роботи  суду  в  умовах надзвичайних  ситуацій, зокрема під час пандемії, зосередивши увагу на порядку дій судового розпорядника в надзвичайних ситуаціях (пожежа, виявлення вибухонебезпечних чи підозрілих предметів, повідомлення про замінування тощо), надасть рекомендації із застосування сучасних форм та методів роботи, що можуть покращити якість виконання ними своїх службових обов’язків.

Разом із суддею Дубенського районного суду Рівненської області Олександрою Жуковською учасники підготовки  обговорять правові засади діяльності судового розпорядника згідно з КПК та ЦПК України, розглянуть питання щодо участі судових розпорядників у судових засіданнях по справах різних категорій та забезпечення ними правопорядку у приміщенні суду та в залі судового засідання.

Психолог відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів Анжеліка Фарафонова поділиться зі слухачами психологічними методиками керування стресом для запобігання професійному вигоранню та практичними рекомендаціями розвитку навичок саморегуляції, техніками безконфліктного спілкування та керування конфліктами.

Заступник керівника апарату Вінницького апеляційного суду Денис Ціпотан виступить із доповіддю щодо врегулювання дій судового розпорядника в разі прояву неповаги до суду та порушення порядку в залі судового засідання. Викладач прокоментує права та обов’язки, що покладаються на судового розпорядника, запропонує до розгляду алгоритм дій щодо обмеження входу до зали судового засідання сторонніх осіб, зупинить увагу на особливостях ведення журналу обліку інформації щодо забезпечення проведення судового засідання.

Про нові Правила поведінки працівника суду, затверджені рішенням Ради суддів України № 72 від 24.12.2020, слухачі дізнаються з виступу судді Авдіївського міського суду Донецької області Олени Панченко. Викладач також зосередить увагу на правилах дрескоду державних службовців, етиці спілкування працівників суду, зокрема в соціальних мережах.

Під час навчання учасники підготовки удосконалять свої знання та практичні навички, необхідні для професійного виконання своїх посадових обов’язків, обміняються професійним досвідом, отримають відповіді на свої питання та корисні практичні поради від викладачів.