Національна школа суддів України

Норми матеріального та процесуального права – у центрі уваги підготовки помічників суддів і консультантів

7–11 жовтня 2019 року в місті Харкові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку помічників суддів і консультантів місцевих загальних (окружних) та апеляційних судів.

Підготовку відкрила директор Харківського регіонального відділення Валентина Коржик, яка ознайомила слухачів  із програмою заходу та висловила сподівання, що впродовж тижня слухачі опанують багато навчального матеріалу та активно обмінюватимуться професійним досвідом і знаннями.

Для проведення підготовки запрошено суддів Олексія Попова, Андрія Лизенка, Дмитра Крівцова, Ірину Дем’яненко, суддю у відставці Юлію Шуліку, психолога лабораторії психологічних та соціологічних досліджень Навчально-наукового інституту якості освіти Харківського національного медичного університету Анастасію Горецьку,  представників відділу судової роботи та міжнародного співробітництва Головного територіального управління юстиції у Харківській області Наталію Колотилову і Вікторію Голуб.

Розпочала підготовку викладач-науковий консультант відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів  України Лілія Гуцал інтерактивною лекцією щодо інновацій у судочинстві. Викладач проаналізувала зміни процесуального законодавства в межах судової реформи, запропонувала помічникам суддів та консультантам обговорити порушені питання під час тематичної дискусії.

Увазі слухачів також будуть  представлені актуальні питання щодо застосування договорів про правову допомогу з іншими державами, застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці, особливості розгляд справ про злочини проти власності, аналіз специфічних ознак електронних доказів  тощо.

Навчальний матеріал, який опрацюють помічники суддів і консультанти, не обмежиться нормами матеріального та процесуального права. Окремий навчальний день буде присвячено українському діловому мовленню. Доцент кафедри культурології Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Василь Пивоваров зосередить увагу на  особливостях правопису із врахуванням змін та доповнень до сучасного ділового стилю під час складання проектів судових документів, обговорить етичний аспект ділового листування, вимоги до оформлення листів.

Крім цього, слухачам стане в нагоді ознайомлення з методикою оптимізації робочого часу, вивчення основ стратегії кар’єрного зростання та саморозвитку, опанування засобів оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду.