Національна школа суддів України

Нова плеяда ефективних судових адміністраторів

17 червня 2015 року сорок відібраних на конкурсній основі керівників апаратів, їх заступників та працівників Державної судової адміністрації України отримали сертифікати про проходження  інноваційної навчальної програми з питань судового адміністрування.  Ця програма впроваджується Національною школою суддів України в партнерстві  з Державною судовою адміністрацією України за підтримки проекту Агентства США з міжнародного розвитку «Справедливе правосуддя».



Двотижнева програма підготовки  ґрунтувалася на сертифікаційній програмі з судового адміністрування Університету штату Мічиган -  провідного  закладу цього профілю. Викладачі Університету штату Мічиган спільно з українськими викладачами адаптували навчальні матеріали до українського контексту. У  2013 році Програма була успішно впроваджена вперше. Нині програму було поглиблено, з урахуванням змін у сфері судочинства та оновлено команду викладачів, до якої залучили і випускників 2013 року.

У ході навчання слухачі змогли вивчити такі курси: лідерство; цілі та обов’язки судів; бачення й стратегічне планування; ресурси, бюджет і фінансування; управління проходженням справ; управління інформаційними технологіями; основні компоненти суду; управління кадрами; освіта, практичне навчання і розвиток; зв’язки судів з громадськістю.

Під час урочистостей з нагоди вручення сертифікатів організатори та учасники програми констатували, що навчання стало значним кроком вперед на шляху опанування судовими адміністраторами лідерської ролі в  судах. Професійно підготовлені адміністратори вже незабаром утілюватимуть у своїх судах новітні принципи управління, модернізуючи та вдосконалюючи роботу правосуддя у цілому. Обговорювалася можливість навчання сучасному менеджменту і голів відповідних судів, аби голова і керівник апарату суду, співпрацювали та створювали синергію управління.

Вітаючи випускників, проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України Анатолій Костенко відмітив, що від професійного рівня судових адміністраторів в значній мірі залежить якість судочинства та рівень довіри громадян до судів. Перед адміністратором постає завдання створити і забезпечити функціонування управлінської команди у діяльності суду, яка підтримує прийняття судових рішень, слугує громадськості,  виконуючи свою місію.

   

 Анатолій Костенко наголосив, що у вітчизняних судах працює близько 30 тисяч працівників апарату судів, а Національна школа суддів  -  єдина установа в Україні, що здійснює підготовку працівників апаратів судів та підвищення їх кваліфікації. Тому подальша співпраця за даною програмою з Державною судовою адміністрацією України при підтримці проекту «Справедливе правосуддя» дасть  можливість розширити поле тренерів для успішної реалізації завдань покладених на нашу установу. Сьогоднішніх випускників програми дуже хочеться побачити в лавах тренерів-викладачів Національної школи суддів України – підкреслив Анатолій Костенко