Національна школа суддів України

Нова редакція Українського правопису

25 жовтня та 8 листопада 2019 року Національна школа суддів України проводить семінар-практикум для працівників апарату Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду на тему: “Нова редакція Українського правопису: зміни та доповнення”.

Семінар проводить головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, доцент, кандидат філологічних наук Оксана Кабиш.

Під час інтерактивних лекцій із презентацією Power Point учасники заходу пригадають основи  ділового письма та їх важливе значення в роботі працівників судових установ. Під час виступу викладач зосередить увагу на змінах та доповненнях, які відбулися в новому Українському правописі, проведе порівняльний аналіз мовних норм, продемонструє основні відмінності та нововведення. Оксана Кабиш окреслить  положення використання офіційно-ділового стилю в усному спілкуванні та в оформленні судових документів, детально зупиниться на мовних та лексичних особливостях, які встановлено для судово-процесуальних документів.

 Окремим питанням буде висвітлено правила правопису частин основи слова,  закінчень відмінюваних слів, слів іншомовного походження та власних назв. Учасники обговорять приклади уживання розділових знаків, оформлювання реквізитів службових та процесуальних документів. Викладач  презентує зразки оформлювання службових документів, розповість про особливості вживання офіційних назв установ та організацій, відмінювання прізвищ.

Також Оксана Кабиш наведе приклади типових порушень лексичних, граматичних і стилістичних норм, що трапляються у професійному мовленні працівників суду, під час підготовки та оформлення процесуальних документів, службового листування, відповідей на звернення, проведе правописний практикум для самоконтролю, надасть коментарі за результатами практикуму.

Учасники семінарів у ході дискусій матимуть можливість обговорити з досвідченим фахівцем актуальні питання, отримати відповіді на запитання та почути корисні рекомендації, що стануть їм у нагоді при виконанні  професійних обов’язків.