Національна школа суддів України

Нова якість кадрів як запорука справедливості у суспільстві

19  травня 2016  року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук взяв участь в роботі міжнародної науково-практичної конференції на тему: “Прокуратура України в умовах європейської інтеграції”.



Метою заходу були комплексний аналіз сучасного стану реформування органів прокуратури України в умовах європейської інтеграції та напрацювання пропозицій щодо його удосконалення.

У роботі конференції взяли участь представники міжнародних  організацій, прокурори, судді, представники інших відомств, навчальних закладів і наукових установ, а також адвокати, громадські експерти та інші фахівці.

Звертаючись до учасників конференції, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук відмітив актуальність її тематики у контексті реформи системи правосуддя та європейської інтеграції. Важливо, щоб складовою реформування судової та правоохоронної системи була і реформа прокурорської освіти. Слідом за структурними реформами прокуратури має йти вдосконалення системи початкової підготовки та підвищення кваліфікації прокурорів. Модернізація цих інститутів і їх орієнтація на європейські стандарти має стати запорукою формування нової якості прокурорських кадрів -  зазначив Микола Оніщук.

У цьому зв’язку пріоритетним є запровадження спеціальної підготовки прокурорів. Саме за допомогою цього інструменту формуються компетенції та закладаються  ментальні, професійні, соціальні, особистісні підвалини фігури нового прокурора. Така підготовка у сукупності з новими засадами конкурсного добору та призначення на посаду мають забезпечити систему доступу до професії, яку очікує і якій довірятиме суспільство – наголосив ректор.

Національна школа суддів України  кардинально переглянула доктрину суддівської освіти та відчутно модернізувала  по формі і суті освітній процес, й готова поділитися відповідним досвідом та напрацюваннями. А оскільки стандарти професійної підготовки суддів і прокурорів практично тотожні, то наше спільне завдання сформувати нову якість кадрів для забезпечення справедливості у країні – резюмував Микола Оніщук.