Національна школа суддів України

Новації процесуального законодавства

29 березня 2019 року в місті Хмельницькому у приміщенні апеляційного суду Національна школа суддів України провела періодичне навчання  судів місцевих та апеляційних судів з метою  підвищення рівня  їхньої кваліфікації на семінарі:“ Проблемні питання застосування кримінального процесуального та цивільного процесуального законодавства”.

Семінар відкрив голова Хмельницького апеляційного суду Сергій Болотін, який зауважив, що  вже на сьогодні є нагальна необхідність вивчати та обговорювати основні концептуальні засади нового процесуального законодавства України.

Заступник директора Чернівецького регіонального Тетяна Аілінчій ознайомила присутніх з регламентом роботи семінару.

У своєму виступі суддя, заступник голови Касаційного кримінального суду у складі Верховного суду Валентина Щепоткіна зосередила увагу  суддів на новелах кримінального процесуального законодавства як складової реформування інституційних і  процесуальних механізмів виконання завдань у кримінальному судочинстві, а також детально зупинилась на правових висновках Верховного Суду,актуальних питаннях застосування норм кримінального процесу та права.

У програмі семінару було передбачено  розгляд  актуальних  питань  щодо основних новацій цивільного процесу. Заступник  начальника  відділу підготовки викладачів(тренерів) Галина  Юровська  розкрила основні питання, що виникають у сфері застосування норм цивільного законодавства та судової практики при розгляді кредитних і сімейних спорів. Вона онайомила  з останньою практикою Касаційного цивільного суду у складі Верховного суду, а також питаннями, які передані на розгляд Великої Палати Верховного суду. Було звернуто увагу  суддів на правильне застосування нормативно-правових актів і судової практики.

Учасники  семінару  поділимися враженнями та висловити свої пропозиції щодо підвищення ефективності судочинства.