Національна школа суддів України

Новели антикорупційного законодавства України

6 лютого 2020 року в місті Харкові місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено семінар для працівників апаратів місцевих та апеляційних судів на тему: “Запобігання та протидія корупції: окремі аспекти законодавства України”.

Вітальними словами захід відкрила директор Харківського регіонального відділення Валентина Коржик, яка наголосила на актуальності обраної теми семінару з огляду на низку змін антикорупційного законодавства, зокрема, в частині електронного декларування.

Захід провели суддя районного суду, кандидат юридичних наук Тетяна Штих, головний редактор видання “Держслужбовець” Андрій Мацокін та представник відділу протидії корупції Управління стратегічних розслідувань у Харківській області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України Вадим Байрачний.

Працівники апаратів судів ознайомились з основними вимогами Закону України  “Про запобігання корупції”,  повноваженнями та сферою діяльності антикорупційних органів.

Змістовним був розгляд питання дотримання вимог фінансового контролю: декларування, моніторингу способу життя, повідомлення про суттєві зміни в майновому стані. Викладачі продемонстрували відеоматеріали  з покроковою інструкцією щодо заповнення декларації та надали практичні рекомендації з прикладами заповнення.

Окрім цього, було розглянуто питання правового статусу та гарантій захисту викривачів корупції,  різновиди конфлікту інтересів (потенційний, реальний), їх виявлення, врегулювання і запобігання.