Національна школа суддів України

Новели антикорупційного законодавства з питань електронного декларування

30 січня 2020 року в місті Чернігові Національна школа суддів України провела семінар для суддів та працівників апаратів Чернігівського апеляційного суду та місцевих загальних судів Чернігівської області “Новели антикорупційного законодавства з питань електронного декларування та інші питання запобігання та протидії корупції”.

Захід розпочали голова Чернігівського апеляційного суду Геннадій Салай та керівник апарату цього суду Тетяна Кривонос.

Провела семінар викладач Національної школи суддів України, доцент, кандидат юридичних наук Наталія Ахтирська, яка зазначила, що з 1 січня 2020 змінились вимоги до електронного декларування, набули чинності зміни до статей 46 і 52 Закону України “Про запобігання корупції”, унесені Законом “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції”.

Викладач залучила учасників семінару до розгляду змін щодо процесу електронного декларування та відмітила, що нині в умовах реформування проводиться ряд заходів, що повинні сприяти подоланню цього негативного явища. Актуальним був розгляд питань щодо дотримання вимог фінансового контролю: декларування, моніторингу способу життя, повідомлення про суттєві зміни в майновому стані. Жвава дискусія розгорнулась під час обговорення практики Європейського суду з прав людини щодо оцінки доказів у “корупційних справах” та забезпечення захисту від провокації та кримінального переслідування. Окрему увагу було приділено виконанню практичного завдання.

У ході семінару слухачі поглибили знання щодо застосування антикорупційного законодавства, запобігання та врегулювання реального та потенційного конфлікту інтересів та отримали відповіді на всі свої запитання.