Національна школа суддів України

Новели антикорупційного законодавства з питань електронного декларування та інші питання запобігання та протидії корупції

12 лютого 2020 року в місті Вінниці Національна школа суддів України провела семінар з метою підвищення рівня кваліфікації суддів та працівників апарату суду Сьомого апеляційного адміністративного суду “Новели антикорупційного законодавства з питань електронного декларування та інші питання запобігання та протидії корупції”.

Навчальний захід з вітальною промовою відкрила Наталія Ахтирська.

Враховуючи важливість тематики до проведення семінару залучено викладача Національної школи суддів України, доцента, кандидата юридичних наук Наталію Ахтирську, яка зазначила, що з 1 січня 2020 змінились вимоги до електронного декларування, набули чинності зміни до статей 46 і 52 Закону України “Про запобігання корупції”, внесені Законом “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції”.

У виступі викладач скерувала суддівську аудиторію до обговорення змін стосовно процесу електронного декларування, зокрема наголосила, що на даний час в умовах реформування здійснюється ряд заходів, які повинні сприяти подоланню цього негативного явища. Вона зосередила увагу слухачів на розгляді питань щодо дотримання вимог фінансового контролю: декларування, моніторингу способу життя, повідомлення про суттєві зміни в майновому стані. Жвава дискусія розгорнулась під час обговорення практики Європейського суду з прав людини щодо оцінки доказів у “корупційних справах” та забезпечення захисту від провокації та кримінального переслідування. Зацікавило суддів та працівників апарату суду опрацювання низки проблемних питань та  виконання практичного завдання.

В ході семінару слухачі поглибили знання щодо застосування антикорупційного законодавства, запобігання та врегулювання реального та потенційного конфлікту інтересів. Було надано ґрунтовні відповіді на численні запитання учасників семінару.

Повний текст програми семінару розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.