Національна школа суддів України

Новели господарського процесуального законодавства

24 травня 2018 року в місті Одесі місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно з Одеським апеляційним господарським судом проведено загальноукраїнський семінар для суддів господарських судів на тему: Актуальні питання застосування господарського процесуального законодавства.  

Захід відкрили директор Одеського регіонального відділення, суддя у відставці, заслужений юрист України Валерій Левенець та модератор семінару – суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Тетяна Дроботова. Також учасників семінару привітали суддя Одеського апеляційного господарського суду, голова Комітету з питань статусу суддів, дотримання прав працівників судів Ради суддів України Галина Діброва, голова господарського суду Одеської області, кандидат юридичних наук Володимир Петров та завідувач кафедри господарського права і процесу Національного університету “Одеська юридична академія”, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії правових наук України Олег Подцерковний, який  розпочав семінар з аналізу проблем теорії та практики найновіших інститутів господарського процесу.

Суддя господарського суду Одеської області, кандидат юридичних наук Лілія Грабован надала рекомендації та поради щодо врегулювання спору за участі судді та мирової угоди.

Галина Діброва звернула увагу на  новели апеляційного провадження, а суддя господарського суду Одеської області Олександр Демешин – на проблемні питання, які виникають у наказному провадженні.

Суддя Верховного Суду Тетяна Дроботова обговорила з учасниками семінару питання щодо розгляду справ у порядку позовного  (загального та спрощеного) провадження, перегляду господарських справ у порядку касаційного  провадження, а також розглянула правові висновки та особливості здійснення правосуддя Великою Палатою Верховного Суду.

Володимир Петров зосередив увагу суддів на перегляді судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами.

Обговорення проблемних питань після кожної доповіді надало семінару продуктивності, насиченості та залучило всіх учасників до активної участі в заході. Наприкінці семінару кожен суддя, який брав у ньому участь, отримав Сертифікат Національної школи суддів України.