Національна школа суддів України

Новели Цивільного процесуального кодексу України

1 лютого 2018 року в місті Харкові місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України  спільно з Апеляційним судом Харківської області проведено семінар для суддів місцевих загальних судів на тему: “Цивільний процесуальний кодекс: нові тенденції та особливості застосування”.

Участь у семінарі взяли 123 судді місцевих загальних судів Харківської, Сумської, Полтавської, Луганської та Донецької областей.

Вітальними словами  семінар відкрила директор регіонального відділення Валентина Коржик, яка  звернула увагу , що семінар організовано з метою підвищення рівня кваліфікації  із залученням  до організації дискусії досвідчених суддів та представників наукової спільноти. “Основною метою внесення змін до процесуальних кодексів є забезпечення  ефективності  судового процесу,  у тому числі чітке розмежування юрисдикції судів різних спеціалізацій, запровадження ефективних механізмів запобігання зловживанню процесуальними правами, дотримання стадійності судового процесу й розумних строків судового розгляду,  розширення та посилення ролі альтернативних способів вирішення спорів та інші питання, які дозволять зменшити навантаження на судову систему. Суддям необхідно розуміння загальної концепції оновленого процесуального законодавства задля ефективного запровадження в щоденну роботу зі здійснення правосуддя”, – зазначила Валентина Коржик.

Модератор семінару –  секретар судової палати з розгляду цивільних справ  Апеляційного суду Харківської області Алла Котелевец присвятила свій виступ огляду питань щодо застосування судами оновленого процесуального законодавства, які були предметом обговорення під час наради Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду за участі голів та секретарів судових палат апеляційних судів. Доповідач зазначила, що в  чинному кодексі закладено нову філософію цивільного процесу, спрямовану на ефективність судочинства. Ефективність судочинства залежатиме не від норм, а від того, як їх будуть застосовувати судді.  “У Касаційному цивільному суді у складі Верховного Суду сподіваються, що судді впораються з труднощами перехідного періоду. Це виклик, який нам дав законодавець, але він спрямований на ефективність і вдосконалення судочинства. Ми приймаємо цей виклик  із честю та зможемо, як і раніше, якісно та ефективно відправляти правосуддя”, – процитувала Алла Котелевець виступ секретаря Пленуму Верховного Суду, секретаря першої судової палати Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Дмитра Луспеника. 

Судді Апеляційного суду Харківської області Лариса Швецова та Віктор Яцина зосередили увагу  учасників семінару на  особливостях доказування в цивільному процесі, новелах законодавства щодо призначення судових експертиз, зустрічному забезпеченні позову.

Викладач-науковий консультант відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів загальної юрисдикції та бібліотечно-видавничої діяльності Національної школи суддів  України, суддя у відставці Лілія Гуцал  обговорила практичні питання, які виникають у суддів місцевих судів під час застосування Цивільного процесуального кодексу України, надала відповіді на чисельні запитання, що надходили від суддів.