Національна школа суддів України

Новели Українського правопису

26 листопада 2019 року Національна школа суддів України провела семінар-практикум для працівників апарату Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду на тему: “Нова редакція Українського правопису: зміни та доповнення”.

Захід провела головна наукова співробітниця відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, доцентка, кандидатка філологічних наук Оксана Кабиш.

Під час семінару за допомогою інтерактивних лекцій із презентацією Power Point учасники пригадали основи ділового письма та їх важливе значення в роботі працівників судових установ. Викладачка зосередила увагу на змінах та доповненнях, які відбулися в новому Українському правописі, провела порівняльний аналіз мовних норм, продемонструвала основні відмінності та нововведення. Оксана Кабиш окреслила  положення використання офіційно-ділового стилю при усному спілкуванні та в оформленні судових документів, детально зупинилася на мовних і лексичних особливостях, які встановлено для судово-процесуальних та службових документів.

Учасники семінару вивчили правила правопису частин основи слова,  закінчень відмінюваних слів, слів іншомовного походження та власних назв, обговорили приклади вживання розділових знаків, оформлення реквізитів службових та процесуальних документів. Викладач  презентувала зразки оформлення службових документів, розповіла про особливості вживання офіційних назв установ та організацій, відмінювання прізвищ.

Також Оксана Кабиш навела приклади типових порушень лексичних, граматичних і стилістичних норм, що трапляються у професійному мовленні працівників суду, під час підготовки та оформлення процесуальних документів, службового листування, відповідей на звернення. На завершення заняття викладач провела учасникам правописний практикум для самоконтролю і перевірки рівня засвоєння викладеного матеріалу та надала коментарі за результатами практикуму.

Учасники семінару в ході дискусії мали можливість обговорити з досвідченим фахівцем актуальні питання, отримати відповіді на запитання та почути корисні практичні рекомендації щодо застосування змін до правопису.