Національна школа суддів України

Нові грані співпраці НШСУ та Проекту Ради Європи

17 листопада 2020 року проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна та очільниця відділу міжнародного співробітництва Тетяна Пустовойтова провели онлайн зустріч з командою Проєкту Ради Європи “Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень” – її керівником Ганною Христовою та регіональним координатором Олексієм Мурашкевичем.

Під час зустрічі було проаналізовано результати співпраці Національної школи суддів України та Проєкту в 2018–2020 роках та обговорено пріоритетні шляхи спільної діяльності сторін у разі продовження Проєкту у 2021–2022 роках.

Керівник Проекту Ганна Христова поінформувала партнерів, що наразі пріоритетним завданням їх команди є розробка інтегрованої програми (навчального курсу) з розширення цільової аудиторії Проекту, аби в найближчому майбутньому можна було працювати над колом питань, які пов’язані не лише з внутрішньо переміщеними особами, а й з усіма цивільними особами, що також постраждали від конфлікту. Серед інших ключових завдань Проекту – впровадження у п’яти пілотних регіонах рекомендацій та механізмів, які були напрацьовані командою Проекту разом з грантерами за останні два роки, та діджиталізація розроблених програм.

Зі свого боку, Наталія Шукліна подякувала партнерам за ефективну співпрацю та зазначила, що забезпечення та поновлення соціальних прав громадян – це одна з ключових місій держави, яка, нажаль, на сьогодні в Україні не реалізується в повній мірі. З огляду на це, Національна школа суддів України вітає й підтримує ініціативу Проекту щодо розробки зазначеної інтегрованої програми та готова долучитися до її підготовки, зокрема, наповнити програму найактуальнішими модулями, тощо.

Тетя Пустовойтова, у свою чергу, висловила дві пропозиції: аби директори регіональних відділень НСШУ надали Проекту свої рекомендації щодо пілотних регіонів, в яких будуть впроваджуватися напрацьовані рекомендації, та щоби у процесі розробки інтегрованої програми залучався досвід пілотних регіонів, який в подальшому можна буде поширювати через навчальні програми.

Наприкінці онлайн зустрічі сторони визначили цьогорічні плани роботи та окреслили майбутні кроки співпраці в межах Проєкту РЄ “Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень”.