Національна школа суддів України

Нові підходи до тлумачення положень Кримінального процесуального кодексу України

Відповідно до Закону України “Про забезпечення права на справедливий суд”, яким внесено зміни до Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, Національна школа суддів України забезпечує здійснення підготовки суддів у формі тренінгів, які є обов’язковими в межах підготовки, а також тренінгів, які суддя має право обрати залежно від своїх потреб.

З метою реалізації вказаних вимог Закону 23–24 березня 2015 року Національна школа суддів України в рамках програми періодичного навчання суддів місцевих загальних судів Вінницької, Житомирської, Київської, Черкаської,Чернігівської областей  та міста Києва, призначених на посаду судді вперше (3, 4, 5 рік роботи) з метою підвищення рівня кваліфікації проводить пілотний тренінг на тему: “Докази і доказування у кримінальному провадженні в суді першої інстанції”.

У відкритті цього заходу  взяли участь проректор з науково-дослідної роботи Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, професор, заслужений юрист України Наталія Шукліна та викладач Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, кандидат юридичних наук,  заслужений юрист АР Крим Ольга Шаповалова, яка є співавтором навчального курсу “Докази і доказування у кримінальному провадженні в суді першої інстанції”  та автором програми цього курсу.

Фасилітаторами є співрозробники цього навчального курсу: головний науковий співробітник відділу науково–методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Василь Земляной, головний науковий співробітник відділу наукових досліджень проблем судочинства та його удосконалення, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Валентина Кузьменко,   суддя  Вищого  спеціалізованого суду  України з  розгляду  цивільних і кримінальних справ Наталія Марчук, секретар судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду АР Крим Юрій Трясун та суддя Армянського міського суду АР Крим Людмила Шестаковська .

На початку тренінгу Ольга Шаповалова зосередила увагу суддів на фундаментальних принципах доказування та нових підходах до тлумачення положень КПК України. Доречним було експрес-опитування суддів стосовно проблем, які найчастіше виникають під час доказування у кримінальному провадженні в суді першої інстанції. Наталія Марчук ознайомила зі статтями кримінального процесуального Кодексу на основі практики Європейського суду з прав людини та принципах верховенства права. Програмою тренінгу передбачено демонстрацію навчального відеофільму “Показання з чужих слів”, який містить в собі корисні рекомендації та поради. Вагомою  була робота в малих групах та виконання практичних завдань. Достатньо жваво пройшла модерована дискусія щодо належності та допустимості доказів. Під час проходження тренінгу судді отримали авторитетні і змістовні відповіді на свої запитання.

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”.