Національна школа суддів України

Завдання й пріоритети для розробників-цивілістів

28 січня 2019 року в Національній школі суддів України відбулося засідання групи розробників тренінгів для суддів цивільної юрисдикції.

Вітальним словом учасників привітали проректор Анатолій Костенко та керівник групи розробників, заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Галина Юровська.

 До роботи групи долучились заступник директора ТОВ “Експертно-дослідна служби України Ірина Квашніна та експерт Олексій Віхляєв. За їхньої участі буде розроблений семінар-практикум для суддів з призначення та проведення судових експертиз.

 З метою ефективного використання часу та ресурсів розробники розділили заплановану роботу на дві сесії. Частина розробників під керівництвом викладача-наукового консультанта Лілії Гуцал працювали над адаптацією матеріалів тренінгів, які будуть включені до підготовки суддів першої та апеляційної інстанції цивільної юрисдикції. На розсуд колег були представлені тренінги “Докази і доказування в цивільному судочинстві”, “Перехід права власності на земельну ділянку. Особливості розгляду земельних спорів”, “Особливості розгляду сімейних справ”, “Особливості ведення судового засідання та спілкування з окремими категоріями учасників судового процесу”,  “Особливості розгляду справ про спадкування”, “Особливості розгляду справ про відшкодування шкоди”, “Особливості розгляду житлових спорів”, “Особливості розгляду трудових спорів”, “Особливості розгляду справ про захист права власності”, “Особливості розгляду спорів про визнання правочинів недійсними”, “Деякі питання, що виникають при розгляді справ із кредитних правовідносин”. Учасники засідання мали змогу ознайомитись із презентаціями оновлених матеріалів курсів, практичних завдань а також внести свої пропозиції.

Модератором групи, яка буде працювати над розробкою семінарів-практикумів для суддів з призначення та проведення судових експертиз цих засідань та по застосуванню суддями вимог Закону України “Про захист прав споживачів” була Галина Юровська. 

Колектив розробників також мав змогу поспілкуватися з ректором Національної школи суддів України Миколою Оніщуком. Ректор довів до колективу цивілістів перспективні завдання суддівської освіти, зокрема щодо оновлення навчального інструментарію, подальшого запровадження інноваційних форм навчання. Так, у планах вдосконалення форматів лекцій і семінарів-практикумів у контексті збільшення їх інтерактивності та наочності, а також оновлення існуючого відеоряду навчального матеріалу.

Микола Оніщук подякував розробникам та викладачам курсів цивільного блоку за фахову  роботу та вагомий вклад у реалізацію програми спеціальної підготовки майбутніх суддів. Ректор висловив сподівання, що й у майбутньому діяльність колективу цивілістів буде продуктивною та націленою на побудову ефективного правосуддя.