Національна школа суддів України

Підтримання рівня компетенції суддів судових палат у цивільних справах апеляційних судів

2–6 березня 2020 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів судових палат у цивільних справах апеляційних судів.

Вітальною промовою підготовку відкрив проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко, який наголосив, що відповідно до вимог статті 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” в межах підготовки буде проведено тренінги з наступним оцінюванням “Деякі питання, що виникають при розгляді справ з кредитних правовідносин” та “Особливості розгляду справ, пов’язаних з визнанням правочинів недійсними” (модератор – викладач-науковий консультант відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя Харківського апеляційного суду у відставці Лілія Гуцал).

У ході підготовки передбачено спілкування суддів із досвідченими колегами, авторитетними науковцями, судовим експертом, що сприятиме підтриманню рівня їхньої кваліфікації.

Суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду, секретар Пленуму Верховного Суду, секретар Першої судової палати, кандидат юридичних наук, доцент, заслужений юрист України Дмитро Луспеник залучить суддів до обговорення проблемних питань застосування норм Цивільного процесуального кодексу України, які виникають при розгляді цивільних справ судами першої та апеляційної інстанцій. Суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Валентина Сімоненко проаналізує актуальні аспекти застосування заходів відповідальності за порушення грошового зобов’язання. Суддя Конституційного Суду України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Галина Юровська зосередить увагу на актуальних аспектах судового розгляду спорів щодо спадкування та ознайомить із напрацьованою судовою практикою. Суддя Апеляційного суду Київської області у відставці Михайло Поліщук розкриє особливості розгляду житлових спорів. Суддя Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ у відставці, кандидат юридичних наук Олена Умнова розповість про судову практику у справах про захист права власності. Викладач Лілія Гуцал скерує суддів до розгляду практики застосування норм сімейного права. Судовий експерт ТОВ “Експертно-дослідної служби України”, викладач з підвищення кваліфікації адвокатів Олексій Віхляєв обговорить із суддями питання судової експертизи в цивільному процесі. Актуальною є тема щодо антикорупційного законодавства та особливостей декларування майна, яку запропонує для вивчення викладач Національної школи суддів України, доцент, кандидат юридичних наук Наталія Ахтирська. Заступник начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів, кандидат психологічних наук Андрій Маслюк поділиться з аудиторією ефективними та дієвими порадами, які допоможуть зберегти емоційну цілісність суддям та дозволять виявляти стресостійкість у будь-яких конфліктних ситуаціях. Інформаційним та практично доцільним буде виступ для суддів головного наукового співробітника відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидата філологічних наук, доцента Оксани Кабиш щодо українського ділового мовлення та мистецтва правового письма.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.