Національна школа суддів України

Підтримуємо кваліфікацію суддів місцевих загальних судів

12–16 вересня 2016 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів, обраних на посаду судді безстроково.

У вітальній промові проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко познайомив  суддів з актуальними питаннями, які передбачені програмою підготовки та зазначив, що підготовка суддів місцевих загальних судів, обраних на посаду судді безстроково в Національній школі суддів України у 2016 році проводиться на підставі стандартизованих програм підготовки.  

Для проведення підготовки запрошено суддів Верховного Суду України, Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ, суддів апеляційних судів, окружних адміністративних судів, визначних науковців та експертів з метою ефективного проведення лекцій та тренінгів.    

У перший день підготовки суддя Верховного Суду України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Василь Гуменюк запропонував до обговорення актуальні питання застосування земельного законодавства. Провідний науковий співробітник відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України, заступник директора Українського науково-дослідного  інституту соціальної і судової психіатрії та наркології МОЗ України, кандидат медичних наук Сергій Шум розкрив види та особливості проведення комплексної психолого-психіатричної експертизи і психологічної експертизи неповнолітнього підозрюваного, обвинуваченого. Суддя Печерського районного суду міста Києва, кандидат юридичних наук Олеся Батрин цікаво розкрила тему щодо забезпечення судом права особи на свободу та особисту недоторканість. Під час виступу суддя Черкаського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук, доцент Лариса Трофімова наголосила на положеннях Кодексу суддівської етики, Бангалорських принципах поведінки суддів та розкрила норми суддівської етики у сфері професійної діяльності.

Актуальними та вагомими будуть лекції в наступні дні підготовки.

Під час виступу Наталія Марчук, суддя  Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ обговорить практику здійснення судового контролю за досудовим слідством відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України. Головний спеціаліст – психолог відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України Ганна Савченко розкриє тему професійного вигорання, розповівши про його причини, прояви та шляхи запобігання. Враховуючи що професійна діяльність суддів має низку психологічних особливостей, обумовлених та тісно пов’язаних з роллю суддівства у суспільстві тема на часі.

Під час змістовних виступів лекторів, при вирішенні практичних завдань, професійних дискусій, роботи в малих групах, перегляду відеороликів, обговорень, модерованих дискусій, підведенні підсумків кожен суддя має можливість висловити свою думку, обмінятись досвідом, порадами, обміркувати шляхи вирішення нагальних питань. Під час занять судді отримають авторитетні та змістовні відповіді на запитання.  

Враховуючи вимоги ст. 87 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” в межах підготовки буде проведено тренінги на тему: “Антикорупційне законодавство та практика його застосування” та “Докази і доказування в кримінальному провадженні” з наступним оцінюванням суддів.

Повний текст програми підготовки розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі Підготовка.