Національна школа суддів України

НШСУ проводить підготовку суддів Вищого адміністративного суду України

21 березня 2014 року в місті Києві Національна школа суддів України розпочала підготовку суддів Вищого адміністративного суду України. Вітальними словами підготовку відкрили ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та виконуючий обов’язки голови Вищого адміністративного суду України Михайло Цуркан.

Звертаючись до суддів, ректор Національної школи суддів України наголосив на важливості ролі адміністративної юстиції у захисті прав і свобод громадян. Єдиним органом в державі, який дозволяє суспільству контролювати діяльність публічної влади є саме адміністративна юстиція. Тому роль адміністративних судів у захисті прав і свобод громадян має зростати – підкреслив Микола Оніщук.

Ректор розповів, що програма підготовки суддів касаційної інстанції формувалась з актуальних для суддів питань, висвітлити які запрошено провідних фахівців.  Так, перед суддями Вищого адміністративного суду України виступить суддя Європейського суду з прав людини у відставці, доктора юридичних наук, професор Володимир Буткевич, та адвокат, урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини у 2012 -2013 роках Назар Кульчицький.

 

Під час занять буде вивчено такі питання:

  • Європейська система захисту прав людини. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського cуду з прав людини в практиці адміністративних судів.
  • Правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях Європейського суду з прав людини, які набули статусу остаточних. Закон України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”. Практичне застосування рішень Європейського суду з прав людини в адміністративному судочинстві.
  • Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського cуду з прав людини в практиці адміністративних судів.


Загалом, програмою підготовки заплановано проведення шести подібних занять. За окремою програмою буде проводитись підготовка суддів по палатам у форматі круглих столів (тематичних семінарів).