Національна школа суддів України

НШСУ взяла участь у обговоренні посібника “Суд взаємодіє!”

6 вересня 2021 року відбулася  презентація посібника Суд взаємодіє!з методичними рекомендаціями щодо проведення комунікаційних та просвітницьких активностей для комунікаційних команд судів, підготовленого за результатами марафону  представників комунікаційних команд судів громадською організацією  Вектор прав людини, у якій узяла участь Національна школа суддів України.

У вітальному слові Оксана Шамрай, начальник відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування, кандидат юридичних наук, зазначила, що питання взаємодії суспільства, ЗМІ та громадських організацій з судовою гілкою влади є доволі актуальним. Метою комунікаційної діяльності судової влади є формування довіри громадян до системи правосуддя України через довіру до роботи кожного суду як складової системи і загалом підвищення авторитету судової влади в суспільстві. Для того, щоб комунікаційна діяльність органів судової влади була ефективною, вона має бути спрямована на упередження інформаційних запитів громадян та розробку стратегій комунікації через ЗМІ, Інтернет та представників громадських організацій.  Такий підхід сприятиме діалогу з суспільством, а також покращенню іміджу суду як відкритої до спілкування установи.  Довіра до суду, до всього, що він робить, прямо пропорційно залежить від спільних зусиль, якісної роботи як усього суддівського корпусу, так і працівників апарату суду, злагодженої взаємодії у внутрішній комунікації між усіма підрозділами суду.

Оксана Шамрай акцентувала, що на Національну школу суддів України покладено важливий обов’язок з підготовки висококваліфікованих кадрів для системи правосуддя. У навчанні комунікаційній тематиці приділяється значна увага. НШСУ розроблені та запроваджені на постійній основі в навчальний процес навчальні курси-тренінги з комунікацій: для спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді  “Основи комунікативної діяльності судової влади”; для суддів очний та дистанційний “Комунікації в судовій діяльності”; очний для суддів-спікерів судів “Забезпечення комунікаційної політики суду суддею-спікером”; очний для суддів “Кримінально-правовий захист професійної діяльності журналістів” (спільно з проєктом Ради Європи “Зміцнення свободи медіа, доступу до інформації та посилення системи суспільного мовлення в Україні”).

Учасників заходу від Ради суддів України вітав суддя Олександр Сасевич, незмінний тренер з комунікацій Національної школи суддів України, який наголосив на важливості інституційної пам’яті в судових комунікаціях і необхідності проходження навчань у НШСУ нових когорт суддів-спікерів і прессекретарів через значну плинність кадрів на цих посадах.

 

Від Національної школи суддів України у заході також узяли участь Марина Самофал, заступник начальника  відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування,   кандидат юридичних наук, та Ольга Кузьміна, головний спеціаліст цього відділу.

Учасники презентації – співавтори посібника поділилися досвідом своїх комунікаційних команд, розповіли про цікаві й корисні для всіх судів комунікаційні активності, відеоролики про діяльність судів, свої історії розбудови судових комунікацій, які лягли в основу посібника. Це 50 прикладів ініціатив 33 судів з усіх куточків країни, які розповіли прессекретарі, керівники і заступники керівників апаратів судів, голови судів, судді-спікери.

Очільниця ГО “Вектор прав людини” Валерія Рибак подякувала учасникам марафону, усім, хто долучився до акції і підготовки посібника, партнерам  – передусім Раді суддів України, Національній школі суддів України, представництву Фонду імені Фрідріха Еберта та іншим учасникам.

Усього у презентації узяли участь понад 90 судових комунікаторів  з усіх регіонів країни – суддів-спікерів, прессекретарів судів та відповідальних за зв’язки зі ЗМІ та громадськістю.

Презентація посібника “Суд взаємодіє!”  транслювалася у Фейсбуці –https://www.facebook.com/hrvector.org. З посібником невдовзі можна буде ознайомитись в електронному форматі на сайті ГО “Вектор прав людини” – http://hrvector.org/ чи, замовивши, в паперовому.