Національна школа суддів України

НШСУ завершила початкову підготовку новопризначених суддів

19 вересня 2024 року Національна школа суддів України завершила першу, з моменту прийняття змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, початкову підготовку новопризначених суддів місцевих судів, призначених указами Президента України від 8 травня 2024 року та 4 липня 2024 року за результатами оголошених ВККСУ конкурсів 5 серпня 2019 року № 145/зп-19 та № 146/зп-19.

Протягом двох місяців викладацький склад НШСУ працював над тим, аби 22 судді місцевих судів, у яких відсутній стаж роботи на посаді судді, отримали необхідні практичні навички роботи, які дозволять їм надалі ефективно виконувати суддівські повноваження.

Підсумки початкової підготовки підвели виконуюча обов’язки ректора Національної школи суддів України Наталія Шукліна та голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик. У виступах було представлено інформацію та наведено статистичні дані щодо цьогорічної початкової підготовки, яка проходила відповідно до Порядку проходження початкової підготовки судді в Національній школі суддів України та Програми початкової підготовки судді, затверджених рішенням ВККСУ № 219/зп-24 від 10 липня 2024 року, в термін з 22.07 по 19.09.2024р.

Для проходження початкової підготовки Школою було зараховано слухачами 22 судді місцевих судів (4 судді місцевих господарських судів, 1 суддю місцевого адміністративного суду та 17 суддів місцевих загальних судів). З метою реалізації Програми початкової підготовки було підготовлено і проведено 53 тренінги та 2 семінари-практикуми. До викладання залучено 84 висококваліфікованих тренерів з різних регіонів України, переважна більшість з яких (66) – це судді. Крім суддів, до викладання матеріалу було залучено 18 тренерів з інших спеціальностей – адвокатів, психологів, експертів та науковців різних галузей права.

Окремо було відмічено той факт, що нинішня початкова підготовка суддів вперше за усі попередні роки проводилася НШСУ повністю в онлайн-форматі та ще й в умовах військового стану.

Зі свого боку залучені до проведення початкової підготовки працівники Школи та викладачі висловили напутні слова й надали практичні поради новопризначеним колегам щодо входження в професію. Судді-слухачі натомість висловили слова вдячності за вдалу організацію навчального процесу, високий рівень професіоналізму та підготовленості викладацького складу, цікаву й актуальну навчальну програму, ефективність обраної форми викладання кожної теми підготовки, змістовну наповненість та практичну корисність запропонованих тренінгів.

За результатами пройденої початкової підготовки всі судді-слухачі отримали електронні Сертифікати Національної школи суддів України.