Національна школа суддів України

Врегулювання спорів за участі судді в господарському судочинстві

11 – 12 лютого 2020 року в місті Києві Національна школа суддів України в межах програми підготовки для підтримання кваліфікації проводить тренінг для суддів місцевих господарських судів “Врегулювання спорів за участі судді в господарському судочинстві”     

Вітальним словом розпочала тренінг модератор – начальник відділу підготовки викладачів (тренерів)-радник Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Ольга Шаповалова, яка представила викладачів (тренерів), визначила мету і завдання тренінгу та з’ясувала очікування учасників від заходу. Під час тренінгу судді зрозуміють переваги врегулювання спорів за участю судді та набудуть вмінь та навичок застосування цієї процедури на практиці. Тренінг проходить за участі експерта з питань судової реформи Канадсько-українського Проекту підтримки судової реформи Валентини Ростопіри.

Ольга Шаповалова та суддя Господарського суду Житомирської області Олексій Омельян ознайомлять суддів з найкращими міжнародними практиками та національним досвідом у сфері врегулювання спорів (ВСС). Викладачі (тренери) розкриють актуальні питання щодо організаційно-правових засад (принципів) застосування ВСС в господарському судочинстві, порядок та умови проведення. Доцільним для практичного впровадження буде опрацювання суддями судових рішень у процедурі ВСС та пам’ятки щодо врегулювання спорів за участю судді. Заступник начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів, кандидат психологічних наук Андрій Маслюк у виступі зосередить увагу суддів на психологічних аспектах врегулювання спорів за участі судді. Важливим для розкриття теми буде виступ модератора Олексія Омельяна щодо практичних аспектів врегулювання спорів за участю судді. Жваво пройде модерована дискусія за результатами рольової гри “Шляхи вдалого впровадження процедури врегулювання спорів за участю судді в господарському судочинстві”, до якої скерує суддів модератор.

В ході інтерактивного навчання судді залучаться до мозкових штурмів, рольових ігор, обговорення дискусійних вправ, виконання завдань для експрес-опитування за допомогою клікерів, а також перегляду навчальних відеороликів. Модератори, викладачі (тренери), фасилітатори нададуть вичерпні відповіді на запитання.

Повний текст програми тренінгу розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.