Національна школа суддів України

Об’єднання суддівської і прокурорської освіти не на часі

25 червня 2014 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук взяв участь у круглому столі з обговорення реформи органів прокуратури. Захід відбувся в рамках візиту делегації Ради Європи щодо підтримки реформи кримінальної юстиції в Україні. У обговорені проекту закону "Про прокуратуру", підготовленого  до другого читання парламентом, взяли участь представники прокуратури, народні депутати, міжнародні та громадські експерти, науковці.

Генеральний прокурор України Віталій Ярема, висловлюючи свою думку щодо перспективи ухвалення Верховною Радою України нового Закону "Про прокуратуру", висловив сподівання, що всім зацікавленим сторонам вдасться знайти компроміс, який дасть можливість українській прокуратурі наблизитися до європейських стандартів. Водночас, він нагадав, що на даний момент до профільного комітету Верховної Ради надійшло вже більше 800 поправок. Внесення окремих з них може завдати непоправної шкоди інституту прокуратури, призвести до неможливості виконання нею своїх функцій. Зокрема це стосується зменшення чисельності кадрів, зміни процесу їх добору та підготовки – зазначив Генеральний прокурор.

У свою чергу голова Директорату з прав людини Ради Європи Крістос Джіакумопулос назвав позитивом зменшення наглядових функцій, зміцнення незалежності прокурорів та зменшення їх відповідних повноважень.

У ході дискусії обговорювались проблемні питання реформи прокуратури, зокрема її чисельності, функцій і повноважень. Однією з найбільш дискутивних була тема скасування функції загального нагляду прокуратури.

При обговорені доктрини загального нагляду прокуратури ректор Національної школи суддів Микола Оніщук висловив переконання, що не існує загрози  послаблення правової дисципліни в країні, при умові належного функціонування цивільного, адміністративного та кримінального способів захисту прав громадян. Ліквідація загального нагляду не може негативно вплинути на функціонування інститутів держави – зазначив ректор. Навпаки, вона включить у роботу всі інші альтернативні і адекватні засоби захисту прав та інтересів людини і суспільства.

Звертаючись до теми прокурорської і суддівської освіти, Микола Оніщук дав характеристику поправкам до проекту закону "Про прокуратуру" щодо утворення єдиного для прокуратури і судової системи вищого навчального закладу. Ректор вказав на те, що використання терміну “вищий навчальний заклад” є недоречним , оскільки підготовка суддів і прокурорів є спеціальною і її проходять фахівці, що вже отримали вищу освіту. З приводу доцільності запропонованого законопроектом об’єднання Національної школи суддів та Академії прокуратури,  ректор зазначив, що сама по собі ідея не є неприйнятною. Європейська доктрина  суддівської і прокурорської освіти не виключає можливості спільного навчання, проте домінуючим все ж є принцип роздільної підготовки. Об’єднання суддівських і прокурорських навчальних процесів можливе у випадках, коли прокуратура входить до системи судової влади і існує єдиний орган – національна магістратура, що вирішує питання допуску до професії як судді, так і прокурора В Україні ж, де системи органів прокуратури і судоустрою окремі, об’єднання навчальних закладів лише утруднить організацію та процес підготовки кадрів – наголосив Микола Оніщук.

Ректор відзначив, що нещодавній позачерговий З’їзд суддів доволі негативно оцінив пропозиції щодо ліквідації Національної школи суддів. Судді переконані, що це є порушенням Висновків Консультативної ради європейських суддів відносно того, що заклад суддівської освіти має бути під контролем судової влади та бути автономною установою.

Підсумовуючи, ректор  констатував, що створення єдиного навчального центру для суддів і прокурорів є корисною ідеєю для майбутнього, коли прокуратура увійде до судової системи або ж будуть створенні сприятливі умови для такого об’єднання.