Національна школа суддів України

Обговорення актуальних питань щодо призначення покарання у кримінальних справах

13 квітня 2017 року в місті Києві Національною школою суддів України проведено тренінг у межах підготовки суддів місцевих загальних судів на тему: “Призначення покарання у кримінальних справах”.

Розпочала тренінг начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) – радник, суддя Верховного Суду України у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України – модератор тренінгу Ольга Шаповалова, яка ознайомила учасників з метою та програмою заходу. Провели тренінг Ольга Шаповалова, суддя Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних та кримінальних справ Наталія Марчук та викладач відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Олександр Коротких.

На початку тренінгу було проведено “мозковий штурм”, у ході якого судді вирішували проблеми, які найчастіше виникають під час призначення покарання у кримінальному провадженні в суді першої інстанції. Розкриття теми тренінгу відбувалось за модулями, а саме: “Індивідуалізація покарання як принцип його призначення”, “Визначення виду та розміру покарання” та “Особливості призначення покарання щодо окремих категорій злочинів”. Під час тренінгу використовувались різноманітні інтерактивні методики, зокрема міні-лекції з презентаціями, обговорення ситуативних завдань, виконання індивідуальних та практичних завдань у малих групах, експрес-опитування за допомогою клікерів, презентація результатів вирішення практичного завдання, обговорення правильності призначеного судом покарання, демонстрація з обговоренням тематичного навчального відеофільму.

Після закінчення тренінгу судді отримали висновки фасилітаторів щодо результатів роботи в малих групах.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.