Національна школа суддів України

Обговорення аспектів реформування судової системи

11–15 вересня 2017 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів судових палат у кримінальних справах апеляційних судів.

Вітальною промовою підготовку відкрив начальник відділу  підготовки суддів Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Іван Балаклицький, який зазначив, що однією з вимог сьогодення до суддівського корпусу є компетентність, обізнаність та висока кваліфікація, на що і направлено сучасні технології навчання в Національній школі суддів України. Усі форми навчання зорієнтовано на підтримання та підвищення рівня кваліфікації діючих суддів.  Іван Балаклицький у своєму виступі підкреслив, що, враховуючи вимоги ст. 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, у межах підготовки буде проведено тренінги на теми: “Суддівська етика. Доброчесність” та “Антикорупційне законодавство та практика його застосування” з наступним оцінюванням суддів. Під час підготовки суддів судових палат у кримінальних справах апеляційних судів передбачено зустріч із делегацією Республіки Ірландія, яку очолює Голова Верховного Суду Ірландії, та представниками Консультативної місії Європейського Союзу. Виступи ірландських суддів та адвоката розкриють актуальні етичні питання, з якими судді стикаються практично в кожній судовій системі, та ознайомлять зі судовою системою і роботою судді в Ірландії.

Розпочав підготовку завідувач кафедри кримінального права та кримінології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, професор, кандидат юридичних наук Петро Андрушко з розкриття актуальної теми щодо особливості кваліфікації злочинів у сфері службової та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг. Під час виступу начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України Ганни Савченко судді ознайомилися з особливостями емоційно-вольової саморегуляції, а відпрацювання суддями низки вправ буде профілактикою професійного вигорання.

Низку важливих питань з’ясували судді під час виступу члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, кандидата юридичних наук, заслуженого юриста України Павла Луцюка щодо подальшого реформування судової системи України, вирішення проблемних питань дисциплінарної відповідальності та оцінювання суддів.

Наступні дні підготовки будуть також змістовними та насиченими. Суддя Верховного Суду України, заслужений юрист України, член робочої групи з питань реформування кримінального судочинства при Президентові України Богдан Пошва у своєму виступі розкриє окремі питання щодо застосування практики Європейського суду з прав людини апеляційними судами. Викладач відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Олександр Коротких ознайомить із практикою Верховного Суду України з питань перегляду кримінальних справ з підстав неоднакового застосування норм кримінального процесуального права, що зумовило ухвалення різних за змістом судових рішень. Начальник відділу забезпечення діяльності заступника Голови та секретаря судової палати Вищого  спеціалізованого суду  України з розгляду цивільних і кримінальних справ Тетяна Слуцька обговорить із суддями особливості розгляду кримінальних проваджень щодо неповнолітніх та урахування положень Конвенції про захист прав дитини під час ухвалення рішення, яке відповідатиме інтересам неповнолітнього обвинуваченого.

Високий професійний рівень викладачів, обговорення проблемних питань, виконання індивідуальних та практичних завдань, робота в малих групах та обмін досвідом сприятимуть ефективному застосуванню норм законодавства при прийнятті суддями рішень.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.