Національна школа суддів України

Обговорення комунікативно-психологічних особливостей взаємодії з людьми з інвалідністю

9 червня 2017 року в місті Дніпрі місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно з Дніпропетровським апеляційним адміністративним судом і Дніпропетровським окружним адміністративним судом проведено семінар для працівників апаратів судів на тему: “Покращення рівня навиків спілкування та роботи працівників суду з людьми з інвалідністю”.

У семінарі взяли участь 59 працівників апаратів Дніпропетровського апеляційного адміністративного та Дніпропетровського окружного адміністративного судів.

Вступними словами семінар відкрив суддя Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Сергій Уханенко. З метою та регламентом заходу учасників ознайомив директор Дніпропетровського регіонального відділення Володимир Поплавський.

Свої очікування від семінару учасники обговорили з модератором – суддею господарського суду Дніпропетровської області Вікторією Бєлік.

Доцент кафедри соціології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидат соціологічних наук Віра Макаренко поділилася із працівниками апаратів судів теоретичними знаннями щодо поняття про людей з інвалідністю та ознайомила із соціологічним портретом людини з інвалідністю.

Вікторія Бєлік звернула увагу на правовий статус людей з інвалідністю та надала відповіді на поставлені учасниками запитання.

Про особливості етикету спілкування працівників апарату з відвідувачами суду, які мають інвалідність, а також про комунікативно-психологічні проблеми взаємодії з людьми з інвалідністю розповіла суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області Лілія Дараган.

Цікавою і корисною для учасників семінару була інформація про створення в суді умов щодо фізичної доступності будівель і приміщень суду для людей з інвалідністю та маломобільних груп і практичні поради щодо надання першої невідкладної допомоги.

Семінар проведено із застосуванням інтерактивних лекцій із використанням презентацій Power Point і демонстрацією навчального фільму.

Після закінчення заходу було проведено анкетування та підведення підсумків. Кожному учаснику, який брав участь у семінарі, було вручено Сертифікат Національної школи суддів України.