Національна школа суддів України

Обговорення очільниками судів реформування судової системи України

10–12 березня 2021 року Національна школа суддів України проводить підготовку для підтримання кваліфікації голів та заступників голів місцевих загальних, господарських, адміністративних судів.

Відкрили підготовку проректор Національної школи суддів України Анатолій Костенко та начальник відділу підготовки суддів Іван Балаклицький. Проректор розповів про сучасні технології навчання в Національній школі суддів України, звернув увагу на запровадження кардинально нових освітніх підходів і практик, окреслив аспекти діяльності щодо модернізації підготовки висококваліфікованих суддівських кадрів. Окрім того, Анатолій Костенко зосередив увагу суддів, які займають адміністративні посади, на змінах у системі організації судової влади, модернізації законодавства в питаннях добору та освіти суддів та зазначив, що підготовка фактично повністю перейшла на використання інтерактивних, практично орієнтованих методів освіти, і тому Національна школа суддів України взяла за правило застосовувати сучасні засоби передавання знань за допомогою мінілекцій, обговорень, дискусій. Іван Балаклицький у своєму виступі  детально зупинився на організаційних питаннях, окреслив зміст програми підготовки, що відповідає потребам суддів, та представив викладачів – діючих суддів, члена Вищої ради правосуддя, керівників Державної судової адміністрації України, авторитетних юристів та науковців – спілкування з якими буде сприяти професійному та особистісному вдосконаленню знань слухачів.

Підготовку розпочав голова Сьомого апеляційного адміністративного суду, почесний доктор Донецького національного університету імені Василя Стуса, заслужений юрист України Віталій Кузьмишин, який висвітлив питання щодо оптимізації та особливостей адміністрування в суді.

Член Вищої ради правосуддя, заслужений юриста України Олексій Маловацький розглянув з очільниками судів першочергові завдання Вищої ради правосуддя щодо подальшого реформування суддівської системи України та питання щодо електронного суду і застосування штучного інтелекту в судовій системі.

Юрист-кримінолог, адвокат, кандидат юридичних наук Ганна Маляр обговорить проблеми юридичної оцінки девіацій у сфері правосуддя, основи національної безпеки та адміністрування в судах.

Під час доповіді професора кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові України, доцента, кандидата юридичних наук Ростислава Марчука слухачі поглиблять знання про дотримання вимог антикорупційного законодавства.

Виступ заступника начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів, кандидата психологічних наук Андрія Маслюка буде зосереджено на питаннях щодо запобігання розвитку професійного вигорання. Очільники судів отримають знання про особливості емоційно-вольової саморегуляції та відпрацюють первинні навички з протидії професійному вигоранню у професійній діяльності.

Заступник Голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький залучить учасників підготовки до обговорення застосування вимог положення про єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та розкриє форми вчинення процесуальних дій через засоби електронного зв’язку і механізми ідентифікації та безпеки.

Корисним для слухацької аудиторії буде виступ судді Вищого адміністративного суду України у відставці, кандидата юридичних наук, заслуженого юриста України Тетяни Чумаченко щодо особливостей врегулювання реального чи потенційного конфлікту інтересів у діяльності судді.

В. о. начальника відділу комунікаційної діяльності (пресофісу Вищої ради правосуддя) Олена Євтеєва розгляне зміст, особливості та передумови комунікаційної діяльності суддів, особливу увагу приділить психологічним засадам комунікації та засобам практичної реалізації цілей комунікаційної діяльності судової влади, з позицій європейських стандартів проаналізує нормативно-правові засади здійснення комунікації судової влади в Україні.

Керівник секретаріату з питань бюджету Верховної Ради України, кандидат економічних наук, заслужений економіст України Андрій Ватульов розкриє зміст і структуру бюджетного процесу та порядок формування бюджету.

В. о. голови Державної судової адміністрації України Людмила Гізатуліна розповість про поточний стан фінансування судів та проблеми бюджету для судової системи на 2021 рік.

Повний текст програми підготовки розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.