Національна школа суддів України

Обговорення особливостей конституційного процесу

9 липня 2015 року співробітники відділу науково-методичного забезпечення діяльності ВККСУ та Вищої ради юстиції взяли участь у круглому столі "Конституційний процес в Україні: відповідь на нові виклики чи повторення старих помилок ?".

Захід було організовано Українським центром економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова за підтримки Програми "Рада" (Відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво) та Представництва Німецького фонду міжнародного правового співробітництва в Україні

У роботі круглого столу взяли участь представники робочої групи Конституційної Комісії, науковці, незалежні експерти в Україні, судді Конституційного суду України, представники законодавчої та виконавчої влади, міжнародних організацій.
   

До учасників круглого столу з вітальним словом звернулися Голова Ради Центру Разумкова Микола Мартиненко, представник Німецького фонду міжнародного правового співробітництва в Україні Геннадій Рижков та директор програми «Рада» Андрій Шевченко.
   

У ході наукового заходу відбулася презентація матеріалів дослідження з питань, що торкалися децентралізації, а саме шляхів до повсюдного та спроможного самоврядування чи посилення контролю центральної влади над ним; окремих нагальних проблем судової влади, які не можуть бути вирішені без змін до Конституції України. Обговорювалися також зміни до Розділу ІІ Конституції України, що стосуються прав і свобод, обов’язків людини і громадянина, які здатні підвищити гарантії захисту громадян.