Національна школа суддів України

Обговорення особливостей розгляду справ щодо судових спорів фізичних осіб із Фондом гарантування вкладів фізичних осіб

15 березня 2017 року в місті Дніпрі місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України у співпраці з Дніпропетровським апеляційним адміністративним судом та Дніпропетровським окружним адміністративним судом проведено семінар на тему: “Особливості розгляду справ стосовно судових спорів фізичних осіб із Фондом гарантування вкладів фізичних осіб”.

У семінарі взяли участь 30 суддів окружних адміністративних судів Дніпропетровської, Запорізької, Київської, Вінницької та Херсонської областей.

Вітальними словами захід відкрили директор регіонального відділення, суддя у відставці, кандидат юридичних наук Володимир Поплавський і голова Дніпропетровського окружного адміністративного суду Віктор Олійник.

Для проведення семінару запрошено заступника голови Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Андрія Суховарова, суддів Дніпропетровського окружного адміністративного суду Світлану Конєву та Василя Ількова.

Під час семінару судді зупинилися на предметному визначенні адміністративних спорів, у яких відповідачем виступає Фонд гарантування вкладів фізичних осіб; обговорили розмежування юрисдикції між господарськими та адміністративними судами на стадії ліквідації банку, з урахуванням правових позицій, викладених у постановах Верховного Суду України, та юридичні підстави, за яких спори цієї категорії відносяться до публічно правових і підлягають розгляду за правилами КАСУ. Крім того, було досліджено та проаналізовано особливості розгляду цієї категорії адміністративних спорів з урахуванням позиції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб щодо визначення недійсності угоди,  “дроблення” суми депозиту, безпроцентної позички фізичної особи-підприємця самому собі як фізичній особі, фінансової допомоги працівникам ТОВ, інших способів позивачів повернути суму депозиту більше, ніж передбачено Фондом гарантування вкладів фізичних осіб. Значну увагу було приділено аналізу судової практики розгляду судами адміністративної юрисдикції  спорів фізичних, юридичних осіб про визнання рішень дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень – Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та їх посадових осіб (у т. ч. практику розгляду справ Дніпропетровського окружного адміністративного суду та Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду).

Після закінчення заходу було проведено анкетне опитування учасників семінару та вручено Сертифікати Національної школи суддів України.