Національна школа суддів України

Обговорення особливостей застосування запобіжного заходу в судовій практиці

30 травня 2017 року в місті Дніпрі місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно з Апеляційним судом Дніпропетровської області проведено семінар з метою підвищення рівня кваліфікації суддів місцевих загальних та апеляційних судів на тему: “Застосування запобіжних заходів: практика Європейського суду з прав людини та вивчення положень Конвенції”.

Відкриваючи захід, директор Дніпропетровського регіонального відділення Володимир Поплавський зосередив увагу суддів на актуальності та важливості теми семінару.

Модератором семінару запрошено суддю, заступника голови Апеляційного суду Дніпропетровської області Ірину Живоглядову.

Під час заходу суддя Ірина Живоглядова обговорила із суддями особливості застосування в судовій практиці запобіжного заходу, пов’язаного з триманням під вартою, та надала змістовні відповіді на всі запитання учасників.

У ході виступу судді Апеляційного суду Дніпропетровської області Олени Кононенко розгорнулась дискусія з питань щодо недоліків у практиці застосування запобіжних заходів у контексті вимог нового Кримінального процесуального кодексу України.

Учасників семінару зацікавив виступ судді Апеляційного суду Дніпропетровської області Романа Мудрецького, який розповів про обов’язки слідчих суддів щодо захисту прав людини (відповідно до ст. 206 Кримінального процесуального кодексу України).

Обговорення проблемних питань щодо оцінки обґрунтованості клопотань про обрання запобіжного заходу та втручання у права людини, гарантовані  ст. 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, провів доцент кафедри кримінально-правових дисциплін Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області у відставці, кандидат юридичних наук Сергій Риб’янець.

Також судді розглянули практику застосування судами та слідчими суддями правових висновків рішень ЄСПЛ у справах “Чанєв проти України”,  “Харченко проти України”, “Корнейков проти України” та інших.

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.