Національна школа суддів України

Обговорення переваг та складнощів впровадження медіації

27 березня 2018 року в місті Запоріжжі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України провело періодичне навчання 50 суддів місцевих та апеляційних судів з метою підвищення рівня їхньої кваліфікації на семінарі на тему: “Суд і медіація: можливості та перспективи” організованого спільно з Громадською спілкою “Українська академія медіації” та Апеляційним судом Запорізької області за підтримки програми “Нове правосуддя” USAID.

Директор регіонального відділення Олександр Мартиненко ознайомив учасників з регламентом роботи заходу, представив суддів-викладачів і подякував  керівництво Апеляційного суду Запорізької області за допомогу в організації і проведенні такого актуального і змістовного заходу. На завершення свого виступу директор побажав учасникам успіху під час проходження семінару, а також висловив сподівання, що отримані знання та навички медіатора стануть корисними в діяльності професійного судді.

Для проведення семінару запрошені судді, кандидати юридичних наук  Лариса Зуєва і Елла Катаєва.

На початку семінару судді-викладачі здійснили загальний огляд  позасудової процедури медіації та інших примирних процедур, передбачених новим процесуальним законодавством України, а також зосередили увагу на істотних відмінностях медіації від процедури врегулювання спору за участю судді.

Протягом дня учасники семінару провели обговорення критеріїв, що можуть бути визначальними для оцінки суддею можливості вирішення справи шляхом медіації та виконали практичне завдання.

Після перегляду відеоматеріалів, суддями-викладачами була проведена модерована дискусія, на якій слухачі мали можливість ділитися думками щодо вищезазначеної теми та отримали змістовні відповіді на запитання.

За підсумками семінару відбулося анкетування стосовно якості проведення заходу, а також судді отримали Сертифікати НШСУ.

Повний текст програм семінару розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.