Національна школа суддів України

Обговорення питань щодо доказів і доказування у кримінальному провадженні в суді першої інстанції

         2 лютого 2015 року в місті Києві Національною школою суддів України проведено періодичне навчання суддів місцевих загальних судів Вінницької, Житомирської, Київської, Черкаської, Чернігівської областей  та міста Києва, призначених на посаду судді вперше (1–2 рік роботи), з метою підвищення рівня кваліфікації на семінарі на тему: “Докази і доказування у кримінальному провадженні в суді першої інстанції ”.

Вітальними словами семінар відкрила викладач Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист АР Крим, кандидат юридичних наук Ольга Шаповалова.

         Для проведення семінару було запрошено суддю Верховного Суду України Єлизавету Ковтюк, суддю  Вищого  спеціалізованого суду  України з  розгляду  цивільних і кримінальних справ Наталію Марчук, викладача Національної школи суддів України, суддю Верховного Суду України у відставці, заслуженого юриста АР Крим, кандидата юридичних наук Ольгу Шаповалову, головного наукового співробітника відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддю Верховного Суду України у відставці, заслуженого юриста України Василя Земляного, головного наукового співробітника відділу наукових досліджень проблем судочинства та його удосконалення, суддю Верховного Суду України у відставці, заслуженого юриста України Валентину Кузьменко, суддю Людмилу Шестаковську.

Цей семінар проведено в рамках апробації стандартизованих курсів підготовки суддів, розроблених фахівцями Національної школи суддів України спільно з експертами міжнародних програм та проектів.

Під час семінару Єлизавета Ковтюк зосередила увагу суддів на питаннях належності та допустимості доказів, визнання судом доказів  недопустимими.

Наталія Марчук розглянула питання щодо оцінки доказів судом, правил оцінки доказів та визнання доказів такими, що були добуті поза межами розумного сумніву, а Ольга Шаповалова обговорила зі слухачами основні принципи доказування у змагальній системі, а також поняття та види доказів.

Окрім того, програмою семінару було передбачено роботу в малих групах, вирішення практичних завдань та презентація результатів вирішення практичних завдань. Модераторами будуть Василь Земляний, Валентина Кузьменко та Людмила Шестаковська.

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”.

Після закінчення семінару кожному судді, який був на ньому присутній, було вручено Сертифікат Національної школи суддів України.