Національна школа суддів України

Обговорення питань щодо комунікативно-психологічних особливостей взаємодії з людьми з інвалідністю

16 травня 2017 року в місті Запоріжжі Дніпропетровським регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно з Апеляційним судом Запорізької області проведено семінар для працівників апаратів судів на тему: “Покращення рівня навиків спілкування та роботи працівників суду з людьми з інвалідністю”.

У семінарі взяли участь 55 працівників апаратів  Апеляційного суду Запорізької області та місцевих загальних судів Запорізької області.

Вітальними словами семінар відкрили начальник територіального управління Державної судової адміністрації України в Запорізькій області Ірина Бєлікова, голова Апеляційного суду Запорізької області Віктор Городовенко та керівник апарату цього ж суду Інна Пругло. З метою та регламентом роботи заходу учасників ознайомив  директор Дніпропетровського регіонального відділення Володимир Поплавський.

Свої очікування від семінару учасники обговорили з модератором семінару –  суддею господарського суду Дніпропетровської області Іваном Колісником.

Доцент кафедри соціології Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидат соціологічних наук Віра Макаренко поділилася з учасниками теоретичними знаннями щодо поняття про людей з інвалідністю та ознайомила із соціологічним портретом людини з інвалідністю.

Суддя господарського суду Дніпропетровської області Іван Колісник звернув увагу працівників апаратів судів на правовий статус людей з інвалідністю.

Знаннями про особливості етикету спілкування працівників апарату з відвідувачами суду, які мають інвалідність, а також про комунікативно-психологічні особливості взаємодії з людьми з інвалідністю поділилася з учасниками семінару суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області Лілія Дараган.

Також цікавою і корисною була інформація про створення в суді умов щодо фізичної доступності будівель і приміщень суду для людей з інвалідністю і маломобільних груп та практичні поради щодо надання першої невідкладної допомоги.

Семінар було проведено зі застосуванням інтерактивних лекцій із використанням презентацій Power Point і демонстрацією навчального фільму.

Після закінчення семінару кожному учаснику, який брав у ньому участь, було вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Із повними текстом програми   семінару  можна ознайомитись на веб-сайті Національної школи суддів України.