Національна школа суддів України

Обговорення питань відкритості cудової влади

20 грудня 2019 року в Києві пройшла міжнародна науково-практична конференція “Транспарентність та верховенство права в Україні”, організована провідними університетами Сполучених Штатів Америки – Колумбійським, Північно-Західним, Каліфорнійським у партнерстві з громадською організацією “Відкрита Україна” – проект “Відкритий суд”.

Участь у заході взяли судді, прокурори, адвокати, представники наукової спільноти України та США, Посольства США в Україні, міжнародних організацій.

Професійна дискусія правників проходила довкола важливих аспектів впливу відеофіксації судових засідань на процес відправлення правосуддя, що дисциплінує учасників судового процесу, сприяє дотриманню вимог процесуального законодавства та норм професійної етики, підвищенню авторитету суду і довіри до нього в суспільстві. Особлива увага зосереджувалася на аналізі ефекту відеофіксації на розгляд справ про обрання/застосування запобіжних заходів у кримінальному провадженні.

Від Національної школи суддів України у роботі конференції узяв участь Олександр Іщенко, заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування, кандидат юридичних наук. У своєму виступі Олександр Іщенко висвітлив питання транспарентності процедур оцінювання суддів, відбіркового та кваліфікаційного іспитів кандидатів на посаду судді, спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді, процедур проведення конкурсу на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.