Національна школа суддів України

Обговорення положень Закону України “Про забезпечення права на справедливий суд”

19 березня 2015 року ректор Національної школи суддів України, доктор юридичних наук, заслужений юрист України Микола Оніщук та  Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, кандидат юридичних наук Сергій Козьяков зустрілися з головами за заступниками голів окружних адміністративних судів, які  проходять підготовку в Національні й школі суддів України.

Актуальним для слухачів був виступ Сергія Козьякова про положення Закону України “Про забезпечення права на справедливий суд”, яким передбачено визначення підстав та порядку здійснення дисциплінарного провадження щодо суддів, розширено перелік дисциплінарних стягнень, установлено чіткі строки притягнення суддів до відповідальності та строки погашення дисциплінарних стягнень.

Водночас новою редакцією Закону України “Про судоустрій і статус суддів” встановлюються гарантії захисту прав суддів та змагальності в дисциплінарному провадженні. Сергій Козьяков зазначив, що в цьому Законі є новіположення, які важливі для розвитку судової системи – це введення процедури атестації суддів, а також повноваження по веденню суддівських досьє. Таким чином, замість двох функцій, які виконували працівники Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, передбачено виконання  чотирьох функцій, що передбачає створення  в рамках Вищої кваліфікаційної комісії суддів України двох палат: кваліфікаційної та дисциплінарної.  Після виступу Сергія Козьякова в аудиторії розгорнулася жвава дискусія. Голови окружних адміністративних судів отримали авторитетні та змістовні відповіді на більшість питань.