Національна школа суддів України

Обговорення проблемних питань господарського судочинства

27–31 січня 2020 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів апеляційних господарських судів.

Вітальними промовами підготовку відкрили проректор з науково-дослідної роботи Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, професор, заслужений юрист України Наталія Шукліна та заступник голови Верховного Суду, Голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Богдан Львов.

Наталія Шукліна розповіла про сучасні технології підготовки в Національній школі суддів України, зорієнтовані на підтримання та підвищення рівня кваліфікації діючих суддів, та зазначила, що відповідно до вимог статті 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” в межах програми підготовки передбачено проведення тренінгу “Особливості розгляду корпоративних спорів”, а також семінару-практикуму “Особливості розгляду судових спорів, предметом яких є оскарження рішень регулятора про виведення банків з ринку” (модератор – викладач-координатор відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя Верховного Суду України у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Олександр Потильчак).

У ході підготовки судді обговорять ряд актуальних в умовах сьогодення тем для судової влади. Для проведення заходу запрошено досвідчених висококваліфікованих суддів, викладачів та авторитетних науковців, спілкування з якими сприятиме підтриманню кваліфікації суддів апеляційних господарських судів і накопиченню ними професійного досвіду.

Суддя Верховного Суду в Касаційному  господарському суді, секретар судової палати, кандидат юридичних наук,  заслужений юрист України Тетяна Дроботова залучить суддів до розгляду проблемних питань щодо застосування норм Господарського процесуального кодексу України. Викладач ознайомить із  практику розгляду господарськими судами спорів, що виникають із земельних правовідносин.

Інтерактивну лекцію судді Великої Палати Верховного Суду Лариси Рогач буде зосереджено на актуальних питаннях забезпечення єдності судової практики та змінах до Господарського процесуального кодексу України щодо удосконалення перегляду судових рішень в апеляційному та касаційному порядку.

Важливою є тема для опрацювання, яку запропонує суддя Верховного Суду в Касаційному господарському суді, заслужений юрист України Ігор Бенедисюк щодо розгляду спорів, пов’язаних із захистом прав на об’єкти інтелектуальної власності.

Суддя Верховного Суду в Касаційному господарському суді, кандидат юридичних наук Наталія Волковицька розкриє проблемні питання застосування норм матеріального права в господарському судочинстві.

Суддя Верховного Суду в Касаційному господарському суді Олександр Банасько розгляне практику застосування законодавства про банкрутство.

Головний науковий співробітник тестологічного центру Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Галина Прокопанич детально зупиниться на застосуванні строків позовної давності в господарському судочинстві.

Доцільним для використання в роботі буде виступ представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб (2014–2018 р.р.), адвоката Жанни Лук’яненко щодо застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя.

Зацікавить суддів лекція викладача Національної школи суддів України, доцента, кандидата юридичних наук Наталії Ахтирської щодо антикорупційного законодавства, запобігання та виявлення корупційних правопорушень, обговорення особливостей декларування майна, доходів, витрат і зобов’язань фінансового характеру.

Корисним для практичного застосування буде виконання суддями низки практичних завдань з українського ділового мовлення та мистецтва правового письма, які запропонує головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидат філологічних наук, доцент Оксана Кабиш.

 Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.