Національна школа суддів України

Обговорення проблемних питань у господарському судочинстві

29 листопада 2021 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить в онлайн режимі підготовку для підтримання кваліфікації суддів апеляційних господарських судів

Вітальними словами навчальний захід відкрив ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, який поінформував суддів апеляційних господарських судів про те, що сьогодні одночасно з підготовкою суддів також відбудеться засідання круглого столу щодо презентації нового Висновку КРЄС № 24 (2021р.) про еволюцію судових рад і їхню роль у незалежних і неупереджених судових системах. Цей захід є актуальним та важливим для суддівської спільноти.

Модерувала підготовку суддів апеляційних господарських судів проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна, яка акцентувала увагу на змісті навчальної програми підготовки для підтримання кваліфікації суддів господарської юрисдикції. До викладацького складу даної програми увійшли судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, суддя Великої Палати Верховного Суду, судді апеляційних та місцевих господарських судів. Модератором наголошено, що відповідно до вимог Закону України “Про судоустрій і статус суддів” в межах підготовки будуть проведені тренінги з наступним оцінюванням суддів: “Особливості розгляду земельних спорів” та “Розгляд спорів щодо правочинів у господарському судочинстві: актуальні питання правозастосування” (модератор-викладач-координатор відділу підготовки викладачів (тренерів) Олександр Потильчак).

Суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду,  член-кореспондент НАПрН України, доктор юридичних наук, професор Віталій Уркевич у презентації висвітлив важливе питання щодо участі прокурора в господарському процесі.

Виступ судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, секретаря судової палати, кандидата юридичних наук Тетяни Дроботової присвячений актуальним питанням застосування норм Господарського процесуального кодексу України за практикою Верховного Суду.

Суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, кандидат юридичних наук Юрій Чумак під час спілкування з суддями розкрив особливості розгляду справ, які виникають зі спорів у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Суддя Великої Палати Верховного суду Лариса Рогач у презентації висвітлила важливе питання забезпечення єдності судової практики та зміни до Господарського процесуального кодексу України щодо вдосконалення перегляду судових рішень апеляційною та касаційною інстанціями.

Суддя Касаційного  господарського суду у складі Верховного Суду Олександр Банасько під час інтерактивної лекції зосередив увагу на практиці застосування законодавства про банкрутство та обговорив проблемні питання застосування Кодексу України з процедур банкрутства.

Суддя Центрального апеляційного господарського суду, кандидат юридичних наук Людмила Білецька розкрила питання особливостей апеляційного провадження: процедуру та кінцеві процесуальні рішення.

У виступі менеджера проєкту Ради Європи “Підтримка впровадженню судової реформи в Україні” Ірини Кушнір зосереджено акценти на застосуванні Європейської Конвенції з прав людини та  практики Європейського суду в господарському судочинстві та його рішення проти України.

Ключовим аспектом виступу судді Касаційного  господарського суду у складі Верховного Суду Ганни Вронської була практика Верховного Суду з розгляду корпоративних спорів.

Суддею Північного апеляційного господарського суду Тетяною Козир детально розглянуто важливі питання, щодо судової практики з розгляду спорів у сфері банківської діяльності.

Суддя Північного апеляційного господарського суду, кандидат юридичних наук Олена Коротун та суддя господарського суду Дніпропетровської області Олександр Крижний висвітлили матеріали та залучили суддів до активного обговорення стосовно розгляду спорів, пов’язаних із захистом прав на об’єкти інтелектуальної власності.           

Заступник начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів, доктор психологічних наук Андрій Маслюк опрацював зі слухачами особливості запобігання та подолання розвитку професійного вигорання.