Національна школа суддів України

Обговорення проблемних питань застосування норм господарського законодавства

2–6 листопада 2020 року Національна школа суддів України проводить онлайн підготовку суддів місцевих господарських судів.

Навчальний захід розпочала головний науковий співробітник відділу “Тестологічний центр” Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Галина Прокопанич, яка зазначила, що у межах підготовки також буде проведено тренінг “Господарське процесуальне законодавство: особливості застосування та проблемні питання” (модератор – викладач-координатор відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя Верховного Суду України у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Олександр Потильчак).

Для проведення підготовки запрошено досвідчених висококваліфікованих суддів, викладачів та авторитетних науковців.

Суддя Верховного Суду в Касаційному  господарському суді Олександр Банасько порушить важливе питання щодо особливостей розгляду справ про банкрутство.

Суддя Верховного Суду у Великій Палаті Верховного Суду Лариса Рогач обговорить питання забезпечення єдності судової практики та зосередить увагу на розгляді змін до Господарського процесуального кодексу України щодо удосконалення перегляду судових рішень в апеляційному та касаційному порядку.

Суддя Господарського суду Дніпропетровської області Олександр Крижний запропонує простежити особливості  відповідальності  за порушення зобов’язань у господарському судочинстві та окреслить важливі аспекти врегулювання спорів за участі судді в господарському процесі.

Суддя Північного апеляційного господарського суду, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Борис Грек зверне увагу суддівської аудиторії на особливості розгляду справ, що виникають із договорів страхування.

Зацікавить суддів тема щодо впливу карантину та його наслідків для виконання договірних зобов’язань, яку розкриє суддя Господарського суду Луганської області, кандидат юридичних наук Олена Фонова.

Програмний директор громадської організації “Український інститут з прав людини”, Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини 2003–2005 та 2011–2012 р.р., заслужений юрист України Валерія Лутковська розповість про застосування Європейської Конвенції з прав людини та  практику Європейського суду з прав людини в господарському судочинстві.  Доповідач проаналізує та обговорить із суддями рішення Європейського суду з прав людини проти України.

Доцільним для практичного впровадження стане огляд практики господарськими судами спорів, що виникають із земельних правовідносин, який проведе суддя Господарського суду Івано-Франківської області Олена Малєєва.

Суддя Господарського суду Київської області Олена Янюк зосередить увагу на актуальних питаннях впровадження Кодексу України із процедур банкрутства та особливостях розгляду справ про банкрутство.

Суддя Господарського суду Донецької області Діна Огороднік розгляне особливості провадження у справах за участі іноземних суб’єктів господарювання.

Корисним для практичного застосування буде виступ судді Господарського суду Чернігівської області Марії  Демидової щодо перегляду судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами як ефективною гарантією судового захисту.

Суддя Господарського суду Тернопільської області, кандидат юридичних наук Володимир Гевко детально розгляне особливості спорів, предметом яких є оскарження рішень регулятора (НБУ) про виведення банків із ринку, та скерує суддів до обговорення практики вирішення господарським судом корпоративних спорів.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.