Національна школа суддів України

Обговорення ролі спеціалістів судової статистики у забезпеченні діяльності суду

19-23 листопада 2018 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку 37 спеціалістів судової статистики місцевих та апеляційних судів з Дніпропетровської, Донецької, Кіровоградської та Запорізької областей.

Директор регіонального відділення Олександр Мартиненко привітав слухачів з початком курсів, обговорив з ними очікування від навчання, ознайомив з програмою підготовки і викладацьким складом. Заступник директора Алла Баштанник розповіла про регламент роботи заходу і зупинилася на інтерактивних методах навчання слухачів, які будуть використовуватися в регіональному відділенні.

Програма підготовки спеціалістів судової статистики була складена з урахуванням побажань слухачів, які брали участь у заходах у попередні роки, а також з урахуванням типової програми підготовки, затвердженої НШСУ.

Про застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини розповість слухачам керівник Дніпропетровського обласного об’єднання “Адвокат”, член Ради Спілки адвокатів України Світлана Торопчина-Агалакова, яка також зупиниться на проблемах підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві та питаннях забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності судів у засобах масової інформації.

Суддя Вікторія Березюк розгляне важливе питання забезпечення доступу громадськості до рішень суду відповідно до вимог Закону України про доступ до судових рішень, а також зупиниться на основних аспектах правової культури.

Начальник відділу організаційного забезпечення діяльності судів та судової статистики ТУ ДСА України в Дніпропетровській області Євгенія Карпеко обговорить з учасниками порядок прийняття і розгляду судом звернень громадян і порядок ведення Єдиного державного реєстру судових рішень.

Практично значущими для слухачів будуть інтерактивні лекції керівника апарату Лілії Ткаченко щодо ведення діловодства і архівної справи та ведення обліково-статистичної роботи в суді за допомогою технічних засобів і заступника начальника відділу організаційного забезпечення діяльності судів та судової статистики ТУ ДСА України в Дніпропетровській області  Ірини Нескоромної, яка зупиниться на питаннях заповнення форм звітності про розгляд судами судових справ і матеріалів за допомогою автоматизованої системи документообігу.

Доцент кафедри загальної психології та патопсихології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидат психологічних наук Аліна Бунас зосередить увагу слухачів на засобах оптимізації міжособистісних стосунків, розповість про особливості спілкування з агресивно налаштованими відвідувачами суду, зупиниться на розгляді етичних основ судової діяльності, зокрема на етиці спілкування з мало мобільними групами населення.

Доцент кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук Денис Голобородько особливу увагу приділить вивченню норм антикорупційного законодавства й тлумаченню нормативного регулювання заходів, спрямованих на запобігання і протидію корупції, а також зупиниться на проблемним питаннях заповнення електронних декларацій. У завершення занять він проведе експрес-опитування слухачів з метою перевірки отриманих ними знань про відповідальність за порушення вимог Закону України “Про запобігання корупції”.

            Суддя у відставці Галина Маймур розкриє особливості захисту гідності, честі та ділової репутації фізичної особи в судовому порядку.

Доцільною для використання в роботі буде лекція доцента кафедри української та іноземних мов Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, кандидата філологічних наук Неонілли Баракатової щодо етики українського ділового мовлення та мистецтва правового письма. Викладач розповість про особливості правопису із врахуванням змін та доповнень до сучасного ділового стилю під час складання проектів судових документів і проведе аналіз типових помилок, що виявляються у діловому листуванні. Під час практичного заняття з використанням роздаткового матеріалу слухачі матимуть можливість удосконалити знання фонетичних, орфографічних і лексичних норм ділового мовлення, а проведене викладачем експрес-опитування з використанням клікерів допоможе виявити рівень засвоєння інформації.

Про особливості розгляду цивільних справ та особливості розгляду деяких категорій справ окремого провадження розповість суддя Олексій Гончаренко.

Суддя Максим Таус проведе для слухачів інтерактивні лекції щодо актуальних питань судової реформи відповідно до Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки.

Повний текст програми підготовки спеціалістів судової статистики місцевих та апеляційних судів розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України у розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.