Національна школа суддів України

Обговорення спільних заходів з ПРООН

15 лютого 2022 року начальниця відділу міжнародного співробітництва Тетяна Пустовойтова і заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування Олександр Іщенко зустрілася з представниками Програми розвитку ООН (ПРООН) – керівницею напрямку Демократичного врядування Оленою Урсу, керівницею проєкту “Права людини для України” Світланою Колишко, спеціалісткою з прав людини Оленою Кривко, спеціалістами з питань верховенства права та доступу до правосуддя Програми ООН із відновлення та розбудови миру Іваном Гончаруком та Іваном Горохом.

У ході онлайн–зустрічі представники різних проєктів ПРООН підтвердили свою готовність співпрацювати з Національною школою суддів України з різних напрямків щодо розробки навчальних матеріалів і проведення заходів за напрямками: доступ до публічної інформації, медіації, перехідного правосуддя, сексуального та гендерно зумовленого насильства.

Сторони детально обговорили один із напрямків співпраці за зверненням НШСУ до ПРООН, а саме доступу до публічної інформації. Є потреба у розширенні матеріалу розробленого НШСУ навчального курсу для суддів, зокрема, щодо права на інформатизацію та інформації з обмеженим доступом.

Було поінформовано про те, що експертами ПРООН наразі проводиться дослідження судової практики з питань розгляду судами справ щодо доступу до публічної інформації.

Також домовлено про спільне проведення у 2022 році ряду обговорень результатів аналізу. Можливо, у форматі круглих столів або вебінарів для виявлення проблемних питань для подальшого доопрацювання і розширення навчального курсу для суддів, розробки навчальних курсів для помічників суддів та кандидатів на посаду судді.